Priprema
- Težina:
-
Ono što je veoma bitno za odličan kiseo kupus je da su glavice zdrave, zbog toga, prije nego što kupus stavite u samo bure, očistite/odstranite oštećene listove. Glavice zasjecite na korjenu sa donje strane u obliku plusa, a zatim ih slažite jednu na drugu što dublje i što bliže. Veoma je bitno da kupus bude složen što je moguće gušće. Sve vrijeeme vodite računa da ulaz u spomenutu česmu bude između kupusa zbog pretakanja koje će uslijediti kasnije.
-
U mlakoj vodi razmutite so i prelijte njome kupus. Količina vode trebalo bi da bude jednaka kupusu, što znači da ako stavljate 15 kilograma kupusa, biti će vam potrebno između 15 i 16 litara vode te 450 do 500 grama soli.
-
Nakon što ste poredali glavice u bure, pritisnite sve kamenom i potopite, kako bi glavice stalno bile u vodi
-
Važno: Neophodno je kupus pretakati na svakih sedam dana, pretakanje odnosno mijenjanje bar polovine vode u buretu. Upravo zbog toga najpraktičnija su burad sa česmama na dnu, veoma lagano ispustite željenu količinu vode te dodate novu. Po potrebi možete dodavati i so, a da li uopšte ima potrebe za tim ocjenite tako što ćete probati rasol iz bureta. Naravno, skidajte pjenu sa vrha u toku kiseljenja da vam rasol bude bistar.
Posluživanje
Kiseli kupus spreman je za upotrebu nakon 30 do 40 dana, nakon 30 dana možete probati kiseli kupus te utvrditi da li je potrebno još da stoji prije nego se počne ‘uveliko’ koristiti.Napomena: glavice kupusa vadite čistim rukama, te nakon toga posudu u kojoj se nalazi ponovo hermetički zatvorite. Kupus spremljen na ovakav način u dobrom prostoru može trajati do kasno u proljeće ukoliko ga prije toga ne potrošite u salatu ili spravljanje sarme.Još ponešto o kiseljenju kupusa pročitajte na recepteka.com
0 komentari :
Objavi komentar