Sastojci
- 1 kg obično bijelo brašno
- 500 ml mlijeko
- 200 ml jogurt ili kiselo mlijeko
-
5 gr
suhi kvasac - 40 gr šećer
- 20 gr soli
- 300 gr istopljeni maslac
- 1 jaje
Priprema
- Težina:
-
Napravite kvas od 250 ml mlakog mlijeka, šećera i suhog kvasca.
Ostavite da odstoji nekih 15 minuta. -
Pomješajte sol i brašno sa jajatom te dodajte kvas.
Počnite da lagano mijesite. -
Dodajte istopljen maslac te nastavite da mijesite.
-
Dodajte jogurt te ostatak mlijeka.
Mijesite dobrih 5 do 8 minuta da vam se tijesto lijepo razradi. Kada ste umjesili tijesto prekrijte ga providnom folijom i ostavite da nadodje 4 sata. -
Kada je tijesto odstojalo postavite ga na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom te počnite da razvijate tijesto.
Razvucite tijesto na debljinu 3 mm. -
Da biste oblikovali tijesto isjecite ga na male trokutiće te oblikujte iduci od donje stranice trokuta prema repu kao kroasane.
-
Ako želite premažite kiflice sa jajetom te pospite susamom i ostavite da nadođu oko 30 minuta.
Pecite kiflice na 220 stepeni oko 25 minuta, zavisno od pecnice. -
Kiflice možete da prerežete preko pola te da ih punite salamom i sirom ako recimo pravite malu zabavu za prijatelje.
-
Takođe tijesto možete da oblikujete u druge obilke i da ga punite kao male sendviče sa bilo kakvim punjenjem. Odlične su i ako se pune sa ruskom salatom ili umakom urnebes ako volite pikantno .
0 komentari :
Objavi komentar