16. studenoga 2014.

Kiflice za svaku priliku


Moje kiflice za sve prilike :)

Sastojci

  •  1 kg obično bijelo brašno
  •  500 ml mlijeko
  •  200 ml jogurt ili kiselo mlijeko
  •  5 gr

    suhi kvasac
  •  40 gr šećer
  •  20 gr soli
  •  300 gr istopljeni maslac
  •  1 jaje

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. Napravite kvas od 250 ml mlakog mlijeka, šećera i suhog kvasca. 
    Ostavite da odstoji nekih 15 minuta.
  2. Pomješajte sol i brašno sa jajatom te dodajte kvas.
    Počnite da lagano mijesite.
  3. Dodajte istopljen  maslac te nastavite da mijesite.
  4. Dodajte jogurt te ostatak mlijeka.
    Mijesite dobrih 5 do 8 minuta da vam se tijesto lijepo razradi. Kada ste umjesili tijesto prekrijte ga providnom folijom i ostavite da nadodje 4 sata.


  5. Kada je tijesto odstojalo postavite ga na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom te počnite da razvijate tijesto.
    Razvucite tijesto na debljinu 3 mm.
  6. Da biste oblikovali tijesto isjecite ga na male trokutiće te oblikujte iduci od donje stranice trokuta prema repu kao kroasane.
  7. Ako želite premažite kiflice sa jajetom te pospite susamom i ostavite da nadođu oko 30 minuta.
    Pecite kiflice na 220 stepeni oko 25 minuta, zavisno od pecnice.
  8. Kiflice možete da prerežete preko pola te da ih punite salamom i sirom ako recimo pravite malu zabavu za prijatelje.
  9. Takođe tijesto možete da oblikujete u druge obilke i da ga punite kao male sendviče sa bilo kakvim punjenjem. Odlične su i ako se pune sa ruskom salatom ili umakom urnebes ako volite pikantno .


Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar