Sastojci
- 100 gr. otopljenog butera
- 1 zlica meda
- 2 velika jaja
- 100 gr. secera
- 110 gr. brasna
- 1 zlicica praska za pecivo
- 1 korica limuna ili narandze
- 1 secer u prahu
- po zelji malo ruzine vodice, ruma...
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
Otopiti buter skroz (da bude u tecnom stanju) i ohladiti ga, dodati med i promjesati.
-
Jaja, secer, i vanilin secer mikserom mutiti dok se secer ne istopi i masa postane svijetlo zuta.
-
Jajima dodati koricu limuna ili narandze, rum, ruzinu vodicu i lagano promjesati drvenom zlicom. Zatim dodati brasno sa praskom za pecivo. Sve promjesati i dodati mjesavinu butera i meda.
-
Zagrijati pecnicu na 200 C (oko 390 F) i stavljati po pola zlice tijesta u kalupe za madeleines ili u ovom slucaju cvijetove. Peci oko 8-9 minuta. Provjeriti da li je peceno tako sto prilikom dodira prstom na sredini tijesto se vrati u prvobitno stanje.
-
Po zelji tortice se mogu preliti mjesavinom soka 1 limuna i 3 zlice secera u prahu.
0 komentari :
Objavi komentar