9. studenoga 2014.

Francuska krempita


Sastojci

  •  1/2 kg lisnatog testa (ja sam kupila)
  •  1,1/2l mleka
  •  10 kasika secera
  •  250 gr putera
  •  4 dl slatke pavlake za slag

  •  240 gr pudinga sa ukusom slatke pavlake, vanile
  •  350 gr visanja (kompot, sveze ili iz hladnjaka)
  •  50-100 secera, zavisi od ukusa, prvo probajte
  •  40 gr gustina, skroba, (opet zavisi od soka koji puste visnje)
  • Slag

  •  250 ml Mlecne slatke pavlake za slag
  •  150 gr slaga u prahu

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. U 1/2 l mleka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mleka staviti na vatru sa preostalih 7 kasika secera da zakuva, dodati puding i energicno mesati da nema grudvica. Kada se blago prohladi dodati 100 gr maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i kašiku po kašiku dodavati u puding. Na kraju kada je fino umuceno dodavati pavlaku za slag i mutiti mikserom. Ja nisam prvo umutila pavlaku vec sam sipala direktno u fil i mutila. Fil na kraju treba da bude lepo cvrst, a kasnije kada odstoji jos vise ce se stegnuti.
  2. Lisnato testo koje ja kupujem, a verujem i vecina vas ima dve ploce. Razviti plocu po plocu na dimenzije 30*35 cm i peci na 220 C na prevrnutom plehu. Kada ih razvijem ja ih nozem izbockam da se ne bi previse nadula i skupila.
  3. Fil od visanja. Nista strasno, ukuvati visnje sa secerom i u 1 dl vode razmutiti gustin i uliti u visnje, promesati i ostaviti da se prohladi, ali ne skroz ohladi.
  4. Mlecnu slatku pavlaku pazljivo umutiti, tj. paziti da se ne premuti pa da se pretvori u maslac. Slag umutiti po uputstvu sa kesice i varjacom spojiti sa slatkom pavlakom.

  5. Filovanje: Kora, veca polovina fila od pudinga, mlak fil od visanja, druga polovina fila, slag, i drugu koru koju izmrvite medj prste i obilno pospete po krempiti.
  6.   Bon appetit 
     Dobro rashladiti i uzivati!
  7.   Takodje rodjendanski kolac! 


Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar