8. studenoga 2014.

Čokoladni rolat


Potrebno:
• 4 jaja
• 12 kašika šećera
• 12 kašika mlijeka
• 10 kašika ulja
• 12 kašika brašna
• 1 prašak za pecivo
• kakao

Za kremu:
• 4 dl mlijeka
• 1 puding od čokolade
• 3 kašike šećera
• 2 dl slatke pavlake
• 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:
• 100 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Nije potrebno miksati nego žicom ulupati jaja i dodati šećer pa dobro izmutiti, dodati mlijeko pa ulje i nastaviti mućenje. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo. Sve izmutiti i u veliku tepsiju staviti da se peče na 200 stepeni dok ne počnu krajevi da rumene. U koru se može umjesto kašike brašna dodati kašika kakaa pa da bude braon. U 3 dl mlijeka zakuhati puding od čokolade i šećer, skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Izmiksati slatku pavlaku, odvojiti 1 kašiku od umućene smjese, pa ostalu smjesu izmikati sa ohlađenim pudingom. Ohlađenu koru isjeći na kockice 1x1cm i dodati ih kremu. Sve dobro izmiješati pa na tacni oblikovati rolat. Ili istresti sve na foliju pa umotati. Čokoladu otopiti pa kad se prohladi, prije nego što počne da se steže dodati odvojenu 1 kašiku pavlake i sve izmutiti i time premazati rolat. Ostaviti u frižider sat, pa služiti.  

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar