22. studenoga 2014.

Čokoladni fondan


Čokoladni fondan

Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
  •   Tijesto
  •  4 jaja
  •  2 šalice šećera

  •  2 1/2 šalice maslaca
  •  115 g čokolade (ili 70 g kakaa)
  •  1/4 žličice soli
  •  1 vanili šećer
  •  1 šalia brašna
  •  1 šalica sjeckanih oraha
  •  1/2 vrećice pecilnog praška
  • glazura

  •  300 grama čokolade za kuhanje ( i malo više-poželji)
  •  3 žlice maslaca (putra)
  •  6 žlica slatkog vrhnja
  •  2 šalice šećera (ili malo manje ako se ne voli jakoooo slatko)

Priprema

Vrijeme pripreme:
120 min
Težina:
Jednostavno


  1. Od 4 bjelanjka utući tvrdi snijeg i u njega dodati šećet. Potom tući da nastane ujednačena smjesa. U nju dodati preostale sastojke (žutanjke, brašno, čokoladu(rastopljenu i ohlađenu) ili kakao, maslac(margarin), vanili prašak i pecilni prašak. Sve umutiti i na kraju lagano uvaljati i orahe. U prije pripemljenom plehu (namazan i pobrašnjen) peći dok nož (ili čačkalica) iz tijesta ne izađe čista.

  2. Za glazuru (kremu) u vrnju rastopiti čokoladu, maslac, šećer i vanili šećer. Ovisno o želji moguće je doze povećavati ili smanjivati. Mi volimo kremasto pa ponekad i pretjeramo. Glazuru pustiti da se djelomično ohladi i potom preliti po ohlađenom tijestu.

  3. Po želji posuti sa mrvicama u boji ili dekorirati drugačije. U originalnom receptu na kolač su stavljeni listići bijele čokolade.

0 komentari :

Objavi komentar