6. studenoga 2014.

Chocolate Prune Cake


Sastojci

  •  350 gr. Sljiva*
  •  200 gr. Brasna
  •  2 kaf. kas. Sode bikarbone
  •  50 gr. Kakaa
  •  200 gr. Putera
  •  50 gr. Kiselog vrhnja

  •  250 gr. Secera
  •  5 Jaja
  •  5 kas. Ruma (Opcijonalno)

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. Ociscene sljive skuhajte 5 min. u vodi dok se skroz smeksaju. Sacuvajte 160 ml. vode i isjeckajte sljive.

    Zagrijte rernu na 165°C i namazite kalup (<>25  cm. ili kuglof) sa puterom i sa malo brasna.


  2. Prosijte brasno, sodu bikarbonu i kakao. U drugoj posudi izmiksajte par minuta puter, kiselo vrhnje i secer i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte par kasika brasna i malo vode koje ste sacuvali. Nastavite tako dok se sve ne potrosi. Na kraju dodajte isjeckane sljive (i po zelji rum) i sipajte smjesu u kalup.
  3. Pecite kolac oko 50 min. na 165°C.
    Ostavite kolac da se skroz ohladi, prijatno!

Posluživanje

Servirajte kolac sa slagom ili kasicicom pavlake / maskarpone. 

* Svijeze sljive mozete zamijeniti sa 250 gr. suhim sljivama koje ste prijethodno ostavili par sati da odstoje u rumu ili vodi. Ostala priprema je ista. 

Još slika

0 komentari :

Objavi komentar