Sastojci
- 350 gr. Sljiva*
- 200 gr. Brasna
- 2 kaf. kas. Sode bikarbone
- 50 gr. Kakaa
- 200 gr. Putera
-
50 gr.
Kiselog vrhnja
- 250 gr. Secera
- 5 Jaja
- 5 kas. Ruma (Opcijonalno)
Priprema
- Težina:
-
Ociscene sljive skuhajte 5 min. u vodi dok se skroz smeksaju. Sacuvajte 160 ml. vode i isjeckajte sljive.
Zagrijte rernu na 165°C i namazite kalup (<>25 cm. ili kuglof) sa puterom i sa malo brasna.
-
Prosijte brasno, sodu bikarbonu i kakao. U drugoj posudi izmiksajte par minuta puter, kiselo vrhnje i secer i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte par kasika brasna i malo vode koje ste sacuvali. Nastavite tako dok se sve ne potrosi. Na kraju dodajte isjeckane sljive (i po zelji rum) i sipajte smjesu u kalup.
-
Pecite kolac oko 50 min. na 165°C.
Ostavite kolac da se skroz ohladi, prijatno!
Posluživanje
Servirajte kolac sa slagom ili kasicicom pavlake / maskarpone.* Svijeze sljive mozete zamijeniti sa 250 gr. suhim sljivama koje ste prijethodno ostavili par sati da odstoje u rumu ili vodi. Ostala priprema je ista.
0 komentari :
Objavi komentar