2. studenoga 2014.

Čarobne princeze







Sastojci: Količina:
- vode 500ml
- ulja 150ml
- brasna 350g
- praska za pecivo 1 kesica
- jaja 5 komada
- zumanca 4
- secera 6 kasika
- brasna 6 kasika
- mleka 1l
- vanilinog secera 2 kesice
- secera u prahu 50g

Uputstvo za pripremu:

  • Smesa za krofnice: U serpu usuti vodu i ulje i staviti na vrelu ringlu da provri. Cim dostigne tacku kljucanja skloniti sa vatre. Nasuti brasno, pomesano sa praskom za pecivo i mesati varjacom ili mikserom dok ne dobijete gustu i glatku kompaktnu masu. Ostaviti testo da se malo prohladi. Cim smesa postane mlaka dodati 5 jaja, jedno po jedno, i umesati varjacom. Testo treba da bude dovoljno gusto da bi se spricem oblikovale princes-krofne. Krofne spricem oblikovati u plehu oblozenom pek-papirom. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Krofnice peci na 200 stepeni u trajanju od 25 minuta, potom smanjiti temperatutu na 180 stepei i peci/susiti ih jos 20-ak minuta (na ovaj nacin krofne sigurno nece ostati zivkaste iznutra). Ne otvarati rernu prilikom pecenja da krofnice ne bi splasnule.


  • Krema: U posudi umutiti 4 zumanca sa 6 kasika secera i 6 kasika brasna. Smesu razmutiti sa malo hladnog mleka. U serpu sa 1 l prokljucalog mleka usuti zumanca sa secerom i brasnom. Dok se smesa ne zgusne neprekidno mesati i kuvati na umerenoj temperaturi. Trebalo bi da bude gusta kao smesa za puding. Kad se fil ukuva, skinuti sa ringle i dodati 2 kesice vanilinog secera i promesati. Ostaviti fil da se malo ohladi.
  • Krofnice preseci na pola i filovati zutim filom. Ostaviti pola sata u frizideru da se malo ohlade. Posuti ih prah secerom i sluziti hladne. Uzivajte u slasnim hrskavim domacim princezama bez ikakvih vestackih dodataka!¡Buen provecho!



Napomena:

U smesu za krofnice možete umesto vode, staviti kombinaciju od 250ml mleka i 250 ml vode. Testo je jednako ukusno. U fil ne stavljam margarin jer su krofnice već dovoljno kalorične zbog ulja i jaja. Fil samo treba dobro ukuvati i biće jednako gust, a mnogo ukusniji. Imaće prirodniji ukus jer se osećaju žumanca. Broj jaja koje stavljate u smesu za krofnice može da varira zavisno od veličine jaja. Četiri, pet ili šest jaja bi bila sasvim dovoljna na ovu količinu. Sa više jaja smesa će biti još ukusnija i više će narasti. Ipak, vodite računa da smesa ostane dovoljno gusta kako biste mogli špricem oblikovati princeze. Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar