Sastojci: |
Količina: |
- vode |
500ml |
- ulja |
150ml |
- brasna |
350g |
- praska za pecivo |
1 kesica |
- jaja |
5 komada |
- zumanca |
4 |
- secera |
6 kasika |
- brasna |
6 kasika |
- mleka |
1l |
- vanilinog secera |
2 kesice |
- secera u prahu |
50g |
Uputstvo za pripremu:
-
Smesa za krofnice: U serpu usuti vodu i ulje i staviti na
vrelu ringlu da provri. Cim dostigne tacku kljucanja skloniti sa vatre.
Nasuti brasno, pomesano sa praskom za pecivo i mesati varjacom ili
mikserom dok ne dobijete gustu i glatku kompaktnu masu. Ostaviti testo
da se malo prohladi. Cim smesa postane mlaka dodati 5 jaja, jedno po
jedno, i umesati varjacom. Testo treba da bude dovoljno gusto da bi se
spricem oblikovale princes-krofne. Krofne spricem oblikovati u plehu
oblozenom pek-papirom. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Krofnice peci na
200 stepeni u trajanju od 25 minuta, potom smanjiti temperatutu na 180
stepei i peci/susiti ih jos 20-ak minuta (na ovaj nacin krofne sigurno
nece ostati zivkaste iznutra). Ne otvarati rernu prilikom pecenja da
krofnice ne bi splasnule.
-
Krema: U posudi umutiti 4 zumanca sa 6 kasika secera i 6
kasika brasna. Smesu razmutiti sa malo hladnog mleka. U serpu sa 1 l
prokljucalog mleka usuti zumanca sa secerom i brasnom. Dok se smesa ne
zgusne neprekidno mesati i kuvati na umerenoj temperaturi. Trebalo bi da
bude gusta kao smesa za puding. Kad se fil ukuva, skinuti sa ringle i
dodati 2 kesice vanilinog secera i promesati. Ostaviti fil da se malo
ohladi.
-
Krofnice preseci na pola i filovati zutim filom. Ostaviti pola
sata u frizideru da se malo ohlade. Posuti ih prah secerom i sluziti
hladne. Uzivajte u slasnim hrskavim domacim princezama bez ikakvih
vestackih dodataka!¡Buen provecho!
Napomena:
U smesu za krofnice možete umesto vode, staviti kombinaciju od
250ml mleka i 250 ml vode. Testo je jednako ukusno.
U fil ne stavljam margarin jer su krofnice već dovoljno kalorične zbog
ulja i jaja. Fil samo treba dobro ukuvati i biće jednako gust, a mnogo
ukusniji. Imaće prirodniji ukus jer se osećaju žumanca.
Broj jaja koje stavljate u smesu za krofnice može da varira zavisno od
veličine jaja. Četiri, pet ili šest jaja bi bila sasvim dovoljna na ovu
količinu. Sa više jaja smesa će biti još ukusnija i više će narasti.
Ipak, vodite računa da smesa ostane dovoljno gusta kako biste mogli
špricem oblikovati princeze. Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar