Najpoznatiji kulinarski proizvodi iz Vorarlberga svakako su različiti sirevi i drugi mliječni proizvodi. Svojevrsna „zvijezda“ među njima je planinski sir – tvrdi sir koji se nudi u različitim stupnjevima zrelosti. Ako je sir mlad, dakle star oko šest mjeseci, okus mu je blag, a struktura prilično fina.
Što je sir stariji, a u trgovinama se u pravilu nude sirevi stari
između jedne i najviše dvije godine, okus mu je intenzivniji, a
strukturom podsjeća na parmezan. Što je planinski sir jače začinjen, to
će biti ukusnije i špecle od sira (izvorno Kässpätzle i Käsknöpfle),
tipični specijalitet pokrajine Vorarlberg.
Pokušate li pak pronaći recept za ovaj specijalitet, ubrzo ćete se uvjeriti da gotovo svaka kuharica u Vorarlbergu (ako ne i u čitavoj Austriji) misli da ima jedini pravi recept za špecle od sira. Neke od njih su uvjerene da su potrebne tri vrste sira, neke koriste mlijeko umjesto vode, a neke pak dodaju vlasac kako bi ih začinili. Taj bi se niz mogao još dugo nastaviti. Ovo što vam predstavljamo je svojevrsna zlatna sredina... Moglo bi se reći – zlatne špecle od sira.
Sastojci za 4 obroka:
• 500 g brašna
• 250 ml vode (može i mlijeko)
• 4 jaja
• 1 žličica soli
• 2 glavice luka
• 250 g ribanog sira
(preporučane vrste: planinski sir ili polutvrdi sir, ementaler ili gouda, parmezan)
• 80 g maslaca
• bijeli papar
• muškatni oraščić
Vrijeme pripreme: oko 20 minuta
Priprema:
Brašno, vodu (po želji može punomasno mlijeko), jaja, muškatni oraščić i sol stavite u posudu i miješajte mikserom oko 5 minuta, dok ne dobijete kompaktno tijesto. Za sve recepte vrijedi pravilo da se gusto tijesto mora miješati dok mikser u njemu ne napravi rupe.
U velikom loncu zakuhajte vodu (ako pripremate špecle za više osoba, na vrijeme pristavite vodu), dodajte prstohvat soli te kroz specijalno sito stavljajte tijesto za špecle u kipuću vodu. Špecle kratko pustite da se kuhaju, a kad isplivaju na površinu, znači da su gotove. Procijedite ih i prelijte hladnom vodom.
U nauljenoj tavi pecite kolutiće luka dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte špecle i pomiješajte ih sa sirom koji ste pripremili.
Pokušate li pak pronaći recept za ovaj specijalitet, ubrzo ćete se uvjeriti da gotovo svaka kuharica u Vorarlbergu (ako ne i u čitavoj Austriji) misli da ima jedini pravi recept za špecle od sira. Neke od njih su uvjerene da su potrebne tri vrste sira, neke koriste mlijeko umjesto vode, a neke pak dodaju vlasac kako bi ih začinili. Taj bi se niz mogao još dugo nastaviti. Ovo što vam predstavljamo je svojevrsna zlatna sredina... Moglo bi se reći – zlatne špecle od sira.
Sastojci za 4 obroka:
• 500 g brašna
• 250 ml vode (može i mlijeko)
• 4 jaja
• 1 žličica soli
• 2 glavice luka
• 250 g ribanog sira
(preporučane vrste: planinski sir ili polutvrdi sir, ementaler ili gouda, parmezan)
• 80 g maslaca
• bijeli papar
• muškatni oraščić
Vrijeme pripreme: oko 20 minuta
Priprema:
Brašno, vodu (po želji može punomasno mlijeko), jaja, muškatni oraščić i sol stavite u posudu i miješajte mikserom oko 5 minuta, dok ne dobijete kompaktno tijesto. Za sve recepte vrijedi pravilo da se gusto tijesto mora miješati dok mikser u njemu ne napravi rupe.
U velikom loncu zakuhajte vodu (ako pripremate špecle za više osoba, na vrijeme pristavite vodu), dodajte prstohvat soli te kroz specijalno sito stavljajte tijesto za špecle u kipuću vodu. Špecle kratko pustite da se kuhaju, a kad isplivaju na površinu, znači da su gotove. Procijedite ih i prelijte hladnom vodom.
U nauljenoj tavi pecite kolutiće luka dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte špecle i pomiješajte ih sa sirom koji ste pripremili.
0 komentari :
Objavi komentar