Sastojci:
BISKVIT:5 bjelanaca5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
KREMA:500 ml mlijeka
5 žumanaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
50 gr čokolade za kuvanje
oko 200 g jaffa keksa
300 ml vrhnja za šlag
1 vrećica instant želatine fix
DEKORACIJA:200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena
Priprema:
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom. Ostaviti da se ohladi.Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.Ta tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.
http://www.gastronomija.info
0 komentari :
Objavi komentar