Fenomenalan rolat, a ujedno i jednostavan za pripremiti. Ako želite nešto slatko, s tim da je lagano za pripremu, Toplo vam preporučujemo Zaher rolat

Za tijesto:
4 jajeta
50 g šećera
3 kašike brašna
3 kašike gustina
2 kašike kakaa u prahu
Za fil i glazuru:
250 g marmelade od kajsija
100 ml umućenog šlaga
50 g putera
150 g čokolade za kuhanje
75 g šećera
40 g guste pavlake za kuhanje
Za tijesto:
4 jajeta
50 g šećera
3 kašike brašna
3 kašike gustina
2 kašike kakaa u prahu
Za fil i glazuru:
250 g marmelade od kajsija
100 ml umućenog šlaga
50 g putera
150 g čokolade za kuhanje
75 g šećera
40 g guste pavlake za kuhanje
Priprema
1. Rernu zagrijjte na 200
stepeni. Odvojite bjelanca od žumanaca pa bjelanca umutite sa 25 g šećera.
Izmješajte brašno, gustin i kakao, prosijjte ih preko snijega od bjelanaca.
Pjenasto umutite žumanca s ostatkom šećera. Izmješajte sve lopaticom ili
varjačom (ne mutite mikserom!).
2. Tjesto razmažite na pleh obložen masnim papirom, pecite oko 10 minuta. Stavite marmeladu da provri. Tijesto izvadite iz rerne i izvadite na kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu.
3. Sklonite masni papir, tijesto premažite toplom marmeladom. Pomoću krpe smotajte tijesto u rolat i ostavite ga da se tako ohladi.
4. Stavite pavlaku da provri. Puter i čokoladu usitnite, rastopite u pavlaci, sklonite s vatre da se prohladi.
5. Stavite 50 ml vode sa 75 g šecera da provri, umješajte prvo pavlaku za kuhanje, a zatim rastopljenu čokoladu sa pavlakom. Ostavite glazuru da se malo prohladi, ravnomjerno premažite rolat. Ukrasite rolat po želji.
Izvor: www.stvarukusa.rs
2. Tjesto razmažite na pleh obložen masnim papirom, pecite oko 10 minuta. Stavite marmeladu da provri. Tijesto izvadite iz rerne i izvadite na kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu.
3. Sklonite masni papir, tijesto premažite toplom marmeladom. Pomoću krpe smotajte tijesto u rolat i ostavite ga da se tako ohladi.
4. Stavite pavlaku da provri. Puter i čokoladu usitnite, rastopite u pavlaci, sklonite s vatre da se prohladi.
5. Stavite 50 ml vode sa 75 g šecera da provri, umješajte prvo pavlaku za kuhanje, a zatim rastopljenu čokoladu sa pavlakom. Ostavite glazuru da se malo prohladi, ravnomjerno premažite rolat. Ukrasite rolat po želji.
Izvor: www.stvarukusa.rs
0 komentari :
Objavi komentar