31. kolovoza 2014.

Sicilijanska kasata torta

Kasata torta je apsolutni klasik italijanske kuhinje koja se tradicionalno priprema oko Vaskrsa i jednostavno je morate probati.

Kasata torta je božanstveni spoj ukusa, mekanih kora i punjenja od rikota sira, sušenog voća, badema, čokoladnih komadića,…mmmm


Za kasata tortu ispecite biskvit po nekom od recepata koje ćete pronaći na našem blogu, ali u uskom duguljastom kalupu za hljeb, pa ga isjecite na četiri tanke kore i bacite se na pripremu  ove torte, bogati fil od sira. Recept smo pronašli na Amanda’s Cookin’ blogu.

Potrebni sastojci:

  • Biskvit za torte (Tri recepta za njjednostavnije kore za i kolače i torte)
  • 2 šolje rikota sira
  • ¼ šolje šećera
  • 2 kašike likera od višanja
  • 1 kašičica ekstrakta narandže
  • 1/3 šolje sitno nasjeckane mješavine sušenog voća
  • 1 ¼ šolje nasjeckanih badema
  • 1 šolja nasjeckane tamne čokolade
  • 1 kašičica instant kafe otopljena u ¼ šolje kipuće vode
  • 6 kašika putera ili margarina, hladnih i isjeckanih na kockice
  • Listići badema
Pomješajte rikota sir, šećer, ekstrakt narandže i liker u multipraktiku ili posudi za mješanje dok ne dobijete svilenkastu smjesu, a zatim umješajte sušeno voće, bademe i ¼ šolje komadića čokolade.
Deblji biskvit presjecite horizontalno na dva dijela, a onda svaki dio presjecite na dva dijela da dobijete četiri tanke kore.
kasata2

Prvu koru stavite na tanjir za posluživanje i premažite je trećinom fila, a zatim ponovite postupak sa preostalim korama. Kad stavite posljednju koru, lagano je pritisnite rukama da se dobro primi za fil, umotajte u plastičnu foliju i stavite nekoliko sati na hlađenje.
kore

Dok se torta hladi vi pripremite glazuru tako da šolju komadića čokolade pomiješate sa kafom i otopite na pari. Na samom kraju dodajte malo po malo komadiće putera dok se u potpunosti ne otope pa ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko dva sata.
kasata3



Dobijenom glazurom premažite cijelu tortu, a stranice ukrasite listićima badema.

0 komentari :

Objavi komentar