21. kolovoza 2014.

Ledeni semifredo sa višnjama

Ovaj ledeni desert sa višnjama će vas rashladiti kao malo koja slastica. Ovo će biti vaš prvi semifredo. Osvježite se na italijanski način.
Semifredo je poluzaleđeni italijanski desert, najsličniji sladoled torti. Osnova mu je slasna krema ili šlag, a u italijanskim kuhinjama ga prave od mekog sladoleda, kog oni zovu gelato.
sa višnjama













Sastoji se, u osnovi, od jaja, mlijeka i slatkog vrhnja, a za ostalo, dajte mašti na volju. Voće, kafa, čokolada, likeri, keksići, … Iako ga je vrlo lako napraviti, treba znati da se jede kašikicom, da ne smije biti ni previše mekan, ni previše tvrd, nije dopustivo da bude mastan, ali ni da se tokom posluživanja raspada. Siječete ga na komade poput torte.
Koristićemo osnovni recept, dodati malo voća, ali vam preporučiti i jednu koru, da bi vaš semifredo mogao lako postati prava ledena tortica.
Sastojci:
400 gr svježih višanja, bez špica i prepolovljenih
3 cijela jajeta


2 žumanca
1 kašikica ekstrakta vanile
1 šolja šećera
2 šolje (500 ml) tečnog šlaga
Stavite jaja, žumanke, vanilu i šećer u šerpicu. Sve mutite električnim mikserom 6 do 8 minuta na pari. Smjesa mora postati gusta. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Umutite tečni šlag u čvrstu smjesu, lagano ga spojite sa prohlađenom smjesom. Kalup za hljeb od dva litra obložite plastičnom folijom. Stavite, prvo, na dno višnje i onda uspite mješavinu za semifredo. Držite u zamrzivaču najmanje četiri sata ili preko noći.
Kada vaš semifredo sa višnjama bude spreman za služenje izvrnite ga na tacnu, uklonite foliju i režite na kriške. Možete ga preliti sa malo čokolade, višnjama ili nekim drugim voćem.
Ukoliko, ipak, volite da vaša tortica ima koru, jednu možete zamutiti od badema. Potrebna su vam 4 belanjka, 150 gr šećera i 150 gr izmljevenih badema. Od bjelanjaka sa šećerom napravite čvrst šlag i onda smjesi dodate bademe. Pečete koru 35 minuta na 175C.
sa višnjama

Jednostavno, zar ne?! Kakvu bi ste vi kombinaciju pravili? 

0 komentari :

Objavi komentar