31. kolovoza 2014.

Hljebni fišeci


Novi predlog. Napunite ih čime god poželite i smažite u trenu.



Možete ih premazati jajima, posuti susamom, makom ili čak šećerom i cimetom, pa napuniti čokoladom. Zvuči “njam”, zar ne? Posebno kada onako topli zamirišu. Ideju smo pronašli na blogu Food-ismyfriend.

Sastojci:
hlebni fiseci 3

Za testo:
  • 1/2 šolje (od 250 ml) mlijeka
  • 1/2 šolje vode
  • 3 kašike ulja
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 umućeno jaje
  • 1 ½ kašičica soli
  • 2 ¼ kašičice instant kvasca
  • 3 ½ ili 4 šolje brašna
Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • 1 kašika mlijeka
Zagrijte malo vodu i mlijeko (da bude mlačkasto). Pomješajte u posudi sa uljem, šećerom i solju. Dodajte umućeno jaje i 2 šolje brašna, pa sve dobro izmješajte da se sastojci sjedine. Ubacite i instant kvasac, izmješajte dobro i ostavite na toplom otkriveno 10 minuta.
Uzmite mješavinu ponovo, pa lagano dodajite ostatak brašna, mjesite, pa kada se tijesto krene lagano odvajati od stranica posude znači da je spremno. Potrebno je da ga mjesite još malo na radnoj površini – 5 do 8 minuta. Kada napravite kuglu od tijesta dodajte kašiku ulja, premažite lopticu i vratite tijesto u posudu premazanu uljem.
Pokrijte plastičnom folijom i ostavite oko sat vremena na toplom dok se ne udupla.
hlebni fiseci 4
Tijesto ponovo (posle sat vremena) stavite na pobrašnavljenu površinu i premjesite. Podjelite na 8 do 12 komada (u zavisnosti koliko velike fišeke želite). Ostavite da ostoji 5 minuta.

Od svakog komada razvaljajte duguljasto “uže” oko 65 cm dugo. Namotajite ga na valjkasti kalup (obložite ga aluminijumskom foljom i nauljite) kako je prikazano na fotografijama. Redajte fišeke na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom još 30 minuta. Premažite umućenim jajetom pomješanim sa mlijekom i pospite makom ili susamom. Ako želite slatke fišeke samo ih prije pečenja pospite šećerom.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180C 20-tak minuta. Izvadite, stavite na žicu za hlađenje da se u potpunosti ohlade, pa onda skinite sa fišeka.







Kada se malo (ili u potpunosti) ohlade punite ih punjenjem po želji.
Za punjenje (prijedlozi):
  • Salata sa tunjevinom
  • Isjeckana šunka, krem sir, krastavci
  • Komadići pečene piletine ili svinjetine sa svježim povrćem i prelivom po želji
  • Topljena čokolada (ili čokoladni namazi) sa komadićima keksa ili plazme, posuti plazmom
  • Džem i izmrvljeni krekeri

Related Posts:

  • Punjene paprike Nova je radna sedmica i ne da vam se razmišljati o tome šta danas kuhati. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Evo prijedloga u nadi da volite paprike i sir. Operite paprike, posušite … Read More
  • Mediteranska pizza Originalna pizza s tunom, dobar tek! Mediteranska pizza za 3 osobe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI ZA TIJESTO 3 šalice polubijelog ili glatkog bijelog brašna šalica vode 1 vreć… Read More
  • Recept za originalnu pizzu Margheritu Recept za originalnu pizzu Margheritu Napuljska pizza Margherita danas je zaštićena kao izvorni napuljski proizvod. Evo kako je rade u napuljskim pizzerijama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
  • Špecle od sira Najpoznatiji kulinarski proizvodi iz Vorarlberga svakako su različiti sirevi i drugi mliječni proizvodi. Svojevrsna „zvijezda“ među njima je planinski sir – tvrdi sir koji se nudi u različitim stupnjevima zrelosti. Ako j… Read More
  • Pizza Calzone Vegetarijanska pizza Calzone Pizza Calzone za dvije osobe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI ZA TIJESTO 500 g polubijelog brašna 2,5 dl sojinog jogurta ili kefira 100 g biomargari… Read More

0 komentari :

Objavi komentar