14. srpnja 2014.

Tigar torta


tigar-torta


Potrebno je:
 

za koru: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 1 prašak za pecivo
za fil: 250 g margarina, 250 g mljevenih oraha, 100 g čokolade, 1 jaje, 5 dl mlijeka, 10 kašika šećera, 2 kesice šlaga, 2 dl mlijeka za mućenje šlaga




Priprema: 

kora: Odvojiti bjelanca od žumanaca, pa prvo pjenasto umutiti žumanca sa šećerom.Umutiti snijeg od bjelanaca i umiješati u smjesu od žumanaca.Zatim dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sve lijepo sjediniti.Sjmesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. 5. Koru ostaviti da se ohladi na papiru. 

Fil: Mlijeko ostaviti da provri.Posebno umutiti jaje sa 7 kašika šećera, pa ukuhati u ključalo mlijeko. Miješati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre.U vreli krem dodati izlomljenu čokoladu i mljevene orahe, te sve lijepo sjedinti. Ostaviti da se ohladi.Nakon toga margarin umutiti sa ohladjenim filom. 



Finalni postupak: Sa ohladjene kore skinuti pekpapir, a potom rukama iscjepkati i dodati u fil.Sve lepo sjediniti, od smjese formirati tortu željene veličine i oblika.Umutiti šlag sa mlijekom i premazati preko torte. Ukrasiti po želji.Ova torta nije skupa, veoma je izdašna i, što je najvažnije, ukusna je! Probajte i uvjerite se sami!



Preuzeto sa:

0 komentari :

Objavi komentar