10. srpnja 2014.

Soter kocke

Soter kocke


BISKVIT
6 žumanjka
100 g šećera
100 g ABC svježeg krem sira «Belje»
100 g čokolade u prahu
1 žlica kakaa
sok i ribana korica 1 neprskane naranče
160 g mljevenih badema
50 g škrobnog brašna
3 žličice BIO praška za pecivo
6 bjelanjaka
prstohvat soli
30 vanilin šećera
70 ml likera od naranče
50 ml vode
KREMA
5 jaja
120 g šećera
¼ žličice mljevenog kardamoma
250 ml soka naranče
220 g čokolade za kuhanje s 52% kakaa
7 listića želatine
400 ml slatkog vrhnja
GLAZURA
150 g čokolade s 72% kakaa
100 ml slatkog vrhnja


UKRAŠAVANJE

40 g bijele čokolade
čokoladne pločice s ribanom narančom.


Priprema biskvita

Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C.Dno kalupa, dimenzija 22×38 cm, obložite papirom za pečenje.
Prosijte brašno, prašak za pecivo, čokoladu u prahu i kakao pa pomiješajte sa mljevenim bademom i naribanom koricom naranče.
Zapjenite posoljene bjelanjke i pomalo utucite prosijani šećer u prahu pa istucite čvrsti snijeg.
Izmiješajte žumanjke i šećer u pjenastu kremu, umiješajte sir i naizmjenice smjesu od badema i snijeg od bjelanjaka.
Tijesto ulijte u kalup i pecite 25-30 minuta.
Pečeni biskvit nakon 10 min izvadite iz kalupa i hladite 4 sata, zatim prerežite na dva lista biskvita.
Listove biskvita premažite zakuhanim sirupom od likera naranče i vode.

Priprema kreme
Želatinu namočite u hladnoj vodi.
Pjenasto istucite jaja i šećer pa na laganoj vatri tucite da se krema udvostruči.
Kremi dodajte mljeveni kardamom, sok i koricu naranče te tucite na laganoj vatri i kuhajte još 2-3 minute.
Umiješajte usitnjenu čokoladu i ocijeđenu želatinu.
Dobro ohlađeno slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u hladnu kremu.
Listove biskvita premažite kremom.
Kolač odložite u hladnjak dok se krema ne učvrsti.

Priprema glazure
Čokoladu i kakao otopite na pari.
Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte po čokoladi.
Sve dobro izmješajte u glatku glazuru pa prelijte po kolaču.

Ukrašavanje soter kocki
Bijelu čokoladu otopite na pari s malom žličicom ulja i iscrtajte crte po kolaču.
Tupom stranom noža pređite po crtama jednom odozgo prema dolje, drugu obratno pa tako iscrtajte cijeli kolač.
Označite po kolaču kocke, postavite čokoladne pločice, a sutradan izrežite kolač toplim nožem na kocke.
  • Soter kocke su pripravljene, u slast!

0 komentari :

Objavi komentar