15. srpnja 2014.

Paganini torta


paganini torta
Potrebno je:
Biskvit: 10 bjelanaca, 280 g šećera, 250 g lješnika, 2 kašičice praška za pecivo



Čokoladni fil: 5 žumanaca, 1 cijelo jaje, 50 g tamne čokolade, 150 g šećera, 250 g butera ili margarina

Vanila fil: 4 jaja, 5 kašika meda, 6 kašika šećera, 700 ml mlijeka, 1 vanilin šećer, 500 ml slatke pavlake, 1 šlag, 1 šlag fix






Priprema :
Umutite bjelanca u čvrst snijeg, sa šećerom.Zatim dodajte mljevene lešnike, kakao i prašak za pecivo. Podmažite ili obložite papirom za pečenje pleh 23 x 33 cm i zagrijte rernu na 200 stepeni C. Sipajte tijesto u pleh i pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izlazi čista.Kada se ohladi, izvadite podlogu na tacnu.Umutite jaja sa šećerom, za čokoladni fil, pa kuhajte na pari dok se ne zgusne. Čokoladu izlomite na parčiće i ubacite u fil, pa miješajte dok se ne otopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Umutite zatim buter ili margarin, pa sjedinite sve sa jajima, kada se ohlade. Za vanila fil, umutite jaja sa 300 ml mlijeka, pa dodajte šećer, vanilin šećer i med. Preostalo mlijeko stavite da proključa, pa onda sipajte postepeno umućena jaja sa mlijekom i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.Umutite šlad sa šlag fixom, pa dodajte u ohlađeni krem. Ostavite opet da se malo stegne u frižideru. Zatim umutite slatku pavlaku, pa sjedinite sa filom i opet ostavite oko 1h u frižideru da se dobro stegne pre filovanja.Premažite preko podloge prvo čokoladni fil, pa fil od vanile. Tortu možete ukrasiti lješnicima, šlagom i čokoladom.

0 komentari :

Objavi komentar