10. srpnja 2014.

Bakalar sa rajčicom, maslinama i kobasicom


Bakalar je postao strašno popularan tek nakon 90-e. Prije toga, naročito u kontinentalnom dijelu zemlje, jela se bilo koja vrsta ribe. Onda se navalilo s bakalarom, uvijek pripremljenim na isti način: na bijelo, s krumpirom, s puno češnjaka i slično. Nije da nije dobar na taj način, ali ipak i dosadi Ovaj način za pripremu je malo drugačiji u odnosu na tradicionalni.


SASTOJCI:  
500 g fileta bakalara,  smrznutih ili svježih
½ čajne žlice soli
žlica maslinovog ulja

Zgnječeni krumpir:
300 g krumpira
½ čajne žlice soli
4 žlice listića svježeg peršina, sjeckanih
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica soka limuna

Umak:
1 žlica maslinovog ulja
100 g svježe crvene paprike, očišćene, narezane na kockice
100 g polutrajne, dimljene kobasice, narezane na kockice
50 g crnih maslina bez koštica, prepolovljenih
240 g rajčice - pelata iz konzerve
Lišće svježeg peršina, sjeckano

PRIPREMA:
1. Filete bakalara, ako su smrznuti, posve odmrznuti i papirnatim ubrusima upiti što je više moguće tekućine. Posoliti, odložiti.
2. Krumpir oguliti, narezati na manje komade i skuhati u lagano posoljenoj vodi. 

3. Papriku u međuvremenu pržiti na maslinovom ulju 3-4 minute.
4. Kockice kobasice umiješati, pržiti daljnje 2-3 minute.
5. Pelate rajčice umiješati, grubo ih usitniti ravnim vrhom kuhače.
6. Masline i peršin umiješati, lagano kuhati 2 minute. Odložiti.
7. Peršin, maslinovo ulje i sok limuna dodati kuhanom krumpiru, sve lagano zgnječiti u pire. Odložiti na toplo mjesto.
8. Posoljene filete bakalara peći na malo maslinovog ulja oko 5 minuta sa svake strane ili dok ne budu pečeni.

Poslužiti sa zgnječenim krumpirom i umakom. 
     


0 komentari :

Objavi komentar