29. lipnja 2014.

Šareni rolat

Sastojci:
  • Za koru potrebno je:
  •  6 jaja
  •  6 kašika brasna
  •  3 kašike vode
  •  3 kašike mlijeka
  •  1 kesica praška za pecivo i jedna kasicica soli
  •  ako je crveni dodati 2 pune kašike ajvara
  •  za zeleni 500 g smrznutog spinata (odlediti :)*
  •  tufnasti dodati 2 pune kašike maka
  • Za fil :
  •  500 g sira
  •  1 casa pavlake
  •  300 g šunke
  •  300 g sjeckanih kiselih krastavčića
  •  1 rendano kuhano jaje
  •  i ako ima malo rendanog kačkavalja
Priprema
  1. Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca sa kašičicom soli u čvrst snijeg.
  2. Dodajte žumanjke i izmješajte dobro.
  3. Uspite 3 kašike mlijeka i 3 kašike vode. Promiješajte.
  4. Dodajte 6 kašika brašna i prašak za pecivo.
  5. Lagano umiješajte na najmanjoj brzini.Potom dodati špinat il ajvar ili mak .Obložite veliku tepsiju masnim papirom i izručite smjesu.
  6. Ravnomjerno je razvucite kašikom i kad ste gotovi lupite malo tepsijom o rub radne površine da izađu mjehurići vazduha.
  7. Pecite na 180° kao što pečete i klasičan biskvit za kolače.
  8. Vruć rolat umotajte zajedno sa papirom na kojem se pekao i ostavite da se ohladi.
  9. U međuvremenu pripremite  fil (pomiješati sir i pavlaku) premazati ohladjenu koru i poredajte ostale sastojke..Čvrsto uvijte rolat, umotajte ga u plastičnu foliju, i ostavite preko noć (ili na nekoliko sati) u frižideru.

0 komentari :

Objavi komentar