29. lipnja 2014.

Lazanja


Sastojci
500 g kora za lazanju
Sastojci za bešamel sos: 50 g brašna, 2 kašike suncokretovog ili kukuruznog ulja , 30 g putera, 750-800 ml mlijeka, so, muskatni oraščić
Sastojci za ragu: 400 g mljevenog junećeg mesa (može i pola svinjetine), 2-3 dl biljne supe (ili supe od mesa), 1 konzerva pelata ili 1/2 l gustog soka od paradajza (pasate), 1/2 čaše crnog vina, 1 glavica crnog luka, 1 čen bijelog luka (nije obavezno), 1 veća ili 2-3 manje šargarepe, stabljike zelenog celera ili dio korjena celera, 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, so, biber, listovi bosiljka

Ostali sastojci: 50 g struganog parmezana, 3 kašike maslinovog ulja, 30 g putera
Priprema
Pošto se ragu kuha nekoliko sati, postupak se može skratiti pripremom u ekspres-loncu. Isjeckati sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklasto, pa dodati meso i pržiti sve zajedno, mješajuči još nekoliko minuta. Naliti vinom i mješati dok vino ne ispari. Zatim naliti supom, pobiberiti, zatvoriti lonac i kuhati najmanje pola sata. Voditi računa da ne zagori.
Otvoriti lonac, dodati paradajz, soli ako je potrebno (pošto je supa slana) i propasiran čen bijelog luka, ako stavljate. Zatvoriti lonac i kuhati još najmanje pola sata. U gotov ragu dodati listove svježeg bosiljka. Ragu mora da bude skuhan tako da se komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.
Skuhati bešamel od navedenih sastojaka: brašno, ulje (suncokretovo ili kukuruzno), puter, mlijeko, so, muskatni oraščić. Ja koristim mješavinu običnog ulja i putera da bi bio lakši. Ne koristiti maslinovo ulje ili margarin, jer bešamel mora da ima mliječni ukus koji mu daje puter. Bešamel treba da bude prilično rijedak.
Na dno pleha u kome pečete lazanju (najbolji je teflonski, mada u njemu ne može da se sječe, nego mora da se izvadi prvo), staviti maslinovo ulje, 2-3 kašike ragua i 2-3 kašike bešamela.
Iako na gotovo svim korama piše da ih nije potrebno kuhati, lazanja je bolja ako se kore prethodno “omekšaju” u slanoj kipućoj vodi, dovoljna su 2 minuta. Ja u široj šerpi barim po 6 kora (1 red) i vadim ih na kuhinjsku krpu; dok redjam jedan red, bare se kore za sledeći.
Prvi red kora prekriti raguom, bešamelom i posuti odozgo sir. Staviti sljedeći red kora i tako do posljednjeg. Izmješati preostali bešamel i ragu i potpuno prekriti kore. Vodite računa da svega bude dovoljno. Posuti struganim sirom i razbacati odozgo komadiće putera.


Prekriti aluminijumskom folijom i peći na 200-220°C, skloniti foliju i peći dok ne dobije lijepu boju, eventualno smanjiti temperaturu na 200-210°C. Ostaviti da stoji pola sata prije sječenja i služenja.
Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar