Sastojci
500 g kora za lazanju
Sastojci za bešamel sos: 50 g brašna, 2 kašike suncokretovog ili kukuruznog
ulja , 30 g putera, 750-800 ml mlijeka, so, muskatni oraščić
Sastojci za ragu: 400 g mljevenog junećeg mesa (može i pola svinjetine),
2-3 dl biljne supe (ili supe od mesa), 1 konzerva pelata ili 1/2 l gustog soka
od paradajza (pasate), 1/2 čaše crnog vina, 1 glavica crnog luka, 1 čen bijelog
luka (nije obavezno), 1 veća ili 2-3 manje šargarepe, stabljike zelenog celera
ili dio korjena celera, 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, so, biber,
listovi bosiljka
Ostali sastojci: 50 g struganog parmezana, 3 kašike maslinovog ulja, 30 g
putera
Priprema
Pošto se ragu kuha
nekoliko sati, postupak se može skratiti pripremom u ekspres-loncu. Isjeckati
sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržiti na maslinovom ulju dok
ne postane staklasto, pa dodati meso i pržiti sve zajedno, mješajuči još
nekoliko minuta. Naliti vinom i mješati dok vino ne ispari. Zatim naliti supom,
pobiberiti, zatvoriti lonac i kuhati najmanje pola sata. Voditi računa da ne
zagori.
Otvoriti lonac, dodati
paradajz, soli ako je potrebno (pošto je supa slana) i propasiran čen bijelog
luka, ako stavljate. Zatvoriti lonac i kuhati još najmanje pola sata. U gotov
ragu dodati listove svježeg bosiljka. Ragu mora da bude skuhan tako da se
komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.
Skuhati bešamel od
navedenih sastojaka: brašno, ulje (suncokretovo ili kukuruzno), puter, mlijeko,
so, muskatni oraščić. Ja koristim mješavinu običnog ulja i putera da bi bio
lakši. Ne koristiti maslinovo ulje ili margarin, jer bešamel mora da ima mliječni
ukus koji mu daje puter. Bešamel treba da bude prilično rijedak.
Na dno pleha u kome
pečete lazanju (najbolji je teflonski, mada u njemu ne može da se sječe, nego
mora da se izvadi prvo), staviti maslinovo ulje, 2-3 kašike ragua i 2-3 kašike
bešamela.
Iako na gotovo svim
korama piše da ih nije potrebno kuhati, lazanja je bolja ako se kore prethodno
“omekšaju” u slanoj kipućoj vodi, dovoljna su 2 minuta. Ja u široj šerpi barim
po 6 kora (1 red) i vadim ih na kuhinjsku krpu; dok redjam jedan red, bare se
kore za sledeći.
Prvi red kora prekriti
raguom, bešamelom i posuti odozgo sir. Staviti sljedeći red kora i tako do posljednjeg.
Izmješati preostali bešamel i ragu i potpuno prekriti kore. Vodite računa
da svega bude dovoljno. Posuti struganim sirom i razbacati odozgo komadiće
putera.
Prekriti aluminijumskom folijom i peći na 200-220°C, skloniti foliju i peći dok ne dobije lijepu boju, eventualno smanjiti temperaturu na 200-210°C. Ostaviti da stoji pola sata prije sječenja i služenja.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar