15. siječnja 2015.

Štrudla od jabuka

Sastojci

Za testo
180 g maslaca
250 g brašna
so
125 g pavlake
brašno za posipanje stola

Za fil i ukrašavanje:
2 limuna
1,5 kg kiselih jabuka
125 g suvog grožđa u rumu
100 g seckanih badema
200 g pavlake
150 g šećera
1/2 kašičice cimeta u prahu
100 g maslaca
100 g mlevenih badema
20 g šećera u prahu za posipanje

Priprema



1.Sipati pšenično brašno u posudu, pa napraviti udubljenje. Sipati so, istopljeni maslac i pavlaku u udubljenje, pa sve promešati viljuškom.Testo izručiti na radnu površinu. Sve sastojke sjediniti i rukama zamesiti glatko testo, a zatim ga prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 30 minuta da miruje.
2. Prepoloviti limune i iscediti sok. Jabuke očistiti i iseći na tanke režnjeve. Isečene jabuke preliti sokom od limuna. Jabukama dodati suvo grožđe u rumu i sitno seckane bademe. Kiselu pavlaku pomešati sa limunovom korom, šećerom i cimetom, dodati jabukama, pa sjediniti.
3. Radnu površinu posuti brašnom. Testo za štrudlu još jednom premesiti. Testo razvući pomoću oklagije tako da bude sasvim tanko. Testo pažljivo razvlačiti pomoću oklagije pazeći da se

ne prekine. Pomoću oklagije testo prebaciti na kuhinjsku krpu. Rastopiti 100 g maslaca. Testo za štrudlu premazati sa 2/3 tečnog maslaca. Posuti bademima, a zatim ravnomerno rasporediti fil od jabuka.

4. Filovano testo za štrudlu pažljivo urolati pomoću duže strane krpe. Obema rukama uhvatiti testo sa donje strane i prebaciti ga na pleh obložen masnim papirom. Krajeve štrudle uviti i malo pritisnuti, a zatim premazati preostalim maslacem (ako je potrebno ponovo ga zagrejati) i peći 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Napomena: Uz štrudlu odlično ide sos od vanile: skuvati 200 ml mleka sa šipkom vanile. Odvojiti žumance od belanca. Pomešati žumance, 30 g šećera, 10 g gustina sa kašikom hladnog mleka, pa umešati u zagrejano mleko. Čvrsto ulupati belance, pa ga dodati sosu.

0 komentari :

Objavi komentar