1.Sipati pšenično brašno u
posudu, pa napraviti udubljenje. Sipati so, istopljeni maslac i pavlaku u
udubljenje, pa sve promešati viljuškom.Testo izručiti na radnu
površinu. Sve sastojke sjediniti i rukama zamesiti glatko testo, a zatim
ga prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 30 minuta
da miruje.
2. Prepoloviti limune i iscediti sok. Jabuke očistiti i iseći na
tanke režnjeve. Isečene jabuke preliti sokom od limuna. Jabukama dodati
suvo grožđe u rumu i sitno seckane bademe. Kiselu pavlaku pomešati sa
limunovom korom, šećerom i cimetom, dodati jabukama, pa sjediniti.
3. Radnu površinu posuti brašnom. Testo za štrudlu još jednom
premesiti. Testo razvući pomoću oklagije tako da bude sasvim tanko.
Testo pažljivo razvlačiti pomoću oklagije pazeći da se
ne prekine.
Pomoću oklagije testo prebaciti na kuhinjsku krpu. Rastopiti 100 g
maslaca. Testo za štrudlu premazati sa 2/3 tečnog maslaca. Posuti
bademima, a zatim ravnomerno rasporediti fil od jabuka.
4. Filovano testo za štrudlu pažljivo urolati pomoću duže strane
krpe. Obema rukama uhvatiti testo sa donje strane i prebaciti ga na pleh
obložen masnim papirom. Krajeve štrudle uviti i malo pritisnuti, a
zatim premazati preostalim maslacem (ako je potrebno ponovo ga
zagrejati) i peći 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Napomena: Uz štrudlu odlično ide sos od vanile: skuvati 200 ml mleka
sa šipkom vanile. Odvojiti žumance od belanca. Pomešati žumance, 30 g
šećera, 10 g gustina sa kašikom hladnog mleka, pa umešati u zagrejano
mleko. Čvrsto ulupati belance, pa ga dodati sosu.
0 komentari :
Objavi komentar