Sastojci
-
120 g
maslaca - 100 g brašna
- 100 g mljevenih oraha
- 1 žumanjak
- 100 g šećera
- malo soli
- malo hladne vode ili mlijeka
KARAMEL
- 180 g šećera
- 150 ml vrhnja za šlag
- 45 g maslaca
- 2 žlice krupno rezanih oraha
- GANACHE
- 180 ml vrhnja za šlag
- 200 g čokolade za kuhanje
- komadić masla
- I JOŠ
- malo oraha
Priprema
- Težina:
-
1
Tijesto
Od svih sastojaka umjesite tijesto i ostavite ga u frižideru bar 1/2 sata.
Nakon toga ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, prebacite u kalup(11X35)izbodite vilicom.
Može i u okrugli kalup promjera 22 cm.
Pecite u zagrijanoj pećnici
na 180°C 20-ak min.
-
2
Karamel
Karamelizirajte šećer, nemojte da van izgori i ne smije bit grudica, mora biti zlatno smeđe boje.
Zatim pažljivo ulijte vrhnje za šlag,šaćer će postat tvrd , ali samo smanjite temperaturu i nastavite kuhat. Kuhajte stalno mješajući dok se šećer ne otopi i sve se zgusne.Kad je gotovo dodajte maslac i izmješajte.
Još vrući karamel izlijte na tijesto u kalupu i pospite orasima.
-
3
GANASHE
Zagrijte vrhnje i s njim prelijte izlomljenu čokoladu (lakše se otopi),kad se čokolada otopi dodajte maslac i prelijte
preko ohlađenog karamela.
Ukrasite orasima.
Pustite da se ohladi i uživajte.
-
4
Dajte svemu malo vrimena da se ohladi i da se okusi povežu i guštajte :)
-
5
originalni recept je ovde , kod mene samo s malim izmjenama a vi kako vas volja :)
0 komentari :
Objavi komentar