13. prosinca 2014.

File Velington

Sastojci

1 kg bifteka iz sredine
500 g lisnatog testa
kašičica senfa
100 g praške šunke
150 g teleće džigerice
1 sirova kobasica (roštiljska)
15 ml konjaka
10 ml slatke pavlake
2 žumanceta
20 g maslaca
glavica luka
300 g šampinjona
kašika seckanog peršuna
maslinovo ulje
so, biber

Priprema

1. Biftek očistite od kožica i žilica. U tiganju ugrejte maslinovo ulje, na njemu sa svih strana propržite celi biftek (kako biste mu zatvorili pore). Zatim meso izvadite na stranu da se ohladi.


2. U zasebnom tiganju rastopite maslac, dodajte seckani luk, malo posolite i na laganoj vatri pržite dok malo ne omekša. Zatim u tiganj dodajte očišćene i na listiće seckane šampinjone, seckani peršun, sve zajedno izmešajte i dinstajte na laganoj vatri dok ne ispari sva tečnost koju ispuste šampinjoni. Gotove šampinjone stavite na stranu da se ohlade.
3. Potom u smesu od šampinjona stavite seckanu šunku, sadržaj kobasice (rasecite opnu i sve istisnite) i seckanu teleću džigericu, ulijte konjak, izmešajte sastojke i počnite da slažete file Velington.
4. Polovinu testa razvucite oklagijom na debljinu 3 mm i na površinu 10 cm veću od površine bifteka. Na sredini testa, od pripremljene smese oblikujte pravougaonik veličine bifteka, pa ga tu stavite. Biftek premažite prvo senfom, zatim preostalom smesom, a ivice testa premažite vodom. Drugu polovinu testa razvaljajte na veličinu nešto veću od prvog testa, i njime prekrijte meso i testo na kojem leži. Gornjim testom nežno obavijte nadev na mesu i po testu. Zatim okolo po celoj dužini ivica, odgovarajućim nožem (radla – kao za picu ili vađenje šnitova iz krojeva) isecite višak testa tako da ostane spoj na testu širine 2 cm. Spojeve testa po celoj dužini utisnite viljuškom, a na vrhu testa nožem usecite krstić kako bi za vreme pečenja mogla da izlazi para.
5. U posudici umutite žumanca sa slatkom pavlakom i time premažite celu površinu testa. Pecite na 220 stepeni  oko 20-30 minuta.

0 komentari :

Objavi komentar