9. prosinca 2014.

7 saveta za seckanje crnog luka bez suza

Seckanje crnog luka može biti neprijatno zbog peckanja u očima i suza, ali postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da uživate u pripremi jela s ovim povrćem.
hrana, luk, crni luk, Foto Shutterstock



Većina ljudi prilikom seckanja luka ne može da zaustavi suze. Pojedinci ga zbog toga čak izbegavaju. Međutim, postoje načini da se rešite dosadnog peckanja i suza u očima, za koje je glavni krivac eterično ulje crnog luka.

Odsecite korenasti deo
Crni luk uvek prvo prepolovite oštrim nožem i odsecite odrveneli deo. U njemu se nalazi najviše jakih eteričnih ulja.

Operite luk u hladnoj vodi
Oči će manje suziti ako glavicu luka i nož prvo operete pod mlazom hladne vode.

Kratko zamrzavanje
Petnaest minuta u zamrzivaču dovoljno je da se ublaži intenzitet eteričnih ulja u luku.

Otvorite usta
Disanje na usta sprečava sprečava ljutinu od luka da ulazi u nos, pa će i suzenje biti manje.

Uključite aspirator
On će izvući sve mirise, uključujući i one iz crnog luka.

Nož
Korišćenjem vrlo oštrog noža ćete izbeći mrvljenje luka što povećava oslobađanje enzima, odnosno supstanci koje vas teraju na plač.

Zagrizite hleb
Tokom seckanja crnog luka držite hleb u ustima i tako možete izbeći suze.



kurir.rs

0 komentari :

Objavi komentar