7. studenoga 2014.

Pita sa jabukama


Sastojci



  •   Testo:
  •  2 zumanca
  •  2 kasike secera
  •  1 vanilin secer
  •  125 g margarina/putera
  •  2 kasike jogurta
  •  2 kasike mleka
  •  1/2 praska za pecivo
  •   brasno/po potrebi
  •   Nadev:
  •  1 kg jabuka
  •  5 kasika secera
  •  2 vanilin secera
  •   Za posipanje:

  •   prah secer+vanilin secer

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo.Naravno,brasno dodavati po potrebi,do momenta kad testo prestane da bude lepljivo.
    Odloziti testo u frizider,a za to vreme spremiti nadev.
  2. Jabuke oprati,oljustiti i iseci na cetvrtine.Svaku cetvrtinu iseci na cetiri dela,tako da se dobiju tanje kriske.
    Jabuke staviti u serpu,dodati secer i vanilin secer,a po ukusu dodati i cimet.
    Dinstati jabuke na laganoj vatri i povremeno promesati.
    Jabuke treba da potpuno omeksaju,a tecnost da skoro ispari.Tad je gotovo,i ide na blago hladjenje.
  3. Rernu zagrejati na 180 C.
    Odstajalo testo podeliti na dva dela.
    Prvi deo rastanjiti i staviti u podmazan okrugli pleh(promer 30),s tim da se i zidovi pleha bar do pola obloze testom.Pleh staviti u rernu i peci 5 min.
    Nakon toga,izvaditi pleh iz rerne i naneti nadev od jabuka.
  4. Od drugog dela testa rastanjiti koru,iseci je na trake,otprilike 1-2 cm sirine,i slagati trake preko jabuka,praveci razmake da se jabuke vide.
    Preko prvih traka staviti unakrsno drugi deo traka,da se dobije izgled tarabe.
    Od ostatka testa napraviti jednu dugacku "glistu",pa je staviti uz rub pleha.Viljuskom je pritiskati uz pleh da se dobiju lepe ivice.
  5. Tako slozenu pitu staviti u rernu i peci oko 25 minuta,da blago porumeni.
    Pecenu pitu prohladiti i posuti prah secerom.
  6. Napomena:
    Umesto trakica,drugi deo testa se moze rastanjiti kao kora i staviti preko jabuka.

Još slika

0 komentari :

Objavi komentar