Sastojci za biskvit
Priprema:
Izmiksajte jaja dodavajuci secer. Kada dobijete finu pjenastu smjesu, dodajte vrucu vodu te prosijano i pomijesano brasno, kakao i prasak za pecivo. Pecite na velikom limu iz pecnice oblozenim masnim papirom, 20 min na 180 C. Koru ohladite i presjecite na pola.
Za bijelu kremu odvojite otprilike 1-2 case mlijeka i u tome razmutite gustin da dobijete smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte sa secerom i u tome otopite cokoladu. Dodajte gustin u to i mijesajte dok ne dobijete gustu smjesu. Otprilike 4,5 minuta. Prebacite u plastiku i pustite da se ohladi. U hladno dodajte izradjeni maslac sobne temperature i secer u prahu.
Za tamnu cokoladnu kremu otopite sve u zdjelici na vatri i ohladite.
Biskvit prerezite na pola. Prvu koru premazite polovicom bijele kreme i preko toga tanki sloj tamne kreme. Prekrijte drugom korom i ponovite sa kremama. Ohladite. Kolac je najbolji kada odstoji dan, dva.
- 6 jaja
- 6 zlica secera
- 6 zlica brasna
- 1 prasak za pecivo
- 4 zlice kakaa
- 6 zlica vruce vode
- 1 L mlijeka
- 100 g gustina
- 4 zlice secera
- 100 g bijele cokolade
- 200 g maslaca
- 150 g secera u prahu
- 200 g Nougat cokolade
- 5 zlica mlijeka
- 4 zlice secera
- 150 g maslaca
Priprema:
Izmiksajte jaja dodavajuci secer. Kada dobijete finu pjenastu smjesu, dodajte vrucu vodu te prosijano i pomijesano brasno, kakao i prasak za pecivo. Pecite na velikom limu iz pecnice oblozenim masnim papirom, 20 min na 180 C. Koru ohladite i presjecite na pola.
Za bijelu kremu odvojite otprilike 1-2 case mlijeka i u tome razmutite gustin da dobijete smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte sa secerom i u tome otopite cokoladu. Dodajte gustin u to i mijesajte dok ne dobijete gustu smjesu. Otprilike 4,5 minuta. Prebacite u plastiku i pustite da se ohladi. U hladno dodajte izradjeni maslac sobne temperature i secer u prahu.
Za tamnu cokoladnu kremu otopite sve u zdjelici na vatri i ohladite.
Biskvit prerezite na pola. Prvu koru premazite polovicom bijele kreme i preko toga tanki sloj tamne kreme. Prekrijte drugom korom i ponovite sa kremama. Ohladite. Kolac je najbolji kada odstoji dan, dva.
0 komentari :
Objavi komentar