8. rujna 2014.

SAVJET VELIKOG GURMANA I PUTOPISCA: Tri kuharska pravila koja se nikad ne smiju zaboraviti

Anthony-Bourdain
Veliki gurman, putopisac, faca kulinarskih emisija diljem svijeta, autor brojnih kuharica Anthony Bourdain, otkrio je tri stvari bez kojih bi situacija u kuhinji mogla poći po zlu.


1. Spisak
Napravite spisak! Bit ćete bolje organizirani, potrošit ćete manje novca, a i jela će biti ukusnija.
Pravite popise namirnica za sedmičnu nabavku i spisak jela koja ćete kuhati tokom sedmice. Kad imate više vremena pripremite obrok koji ćete moći jesti dva dana.
Pišite i male podsjetnike omiljenih začina za pojedino jelo, tako se neće dogoditi da zaboravite staviti kurkumu u rižu koja je dala tako dobar štih riži zadnji puta.
2. Tačnost
Stigli ste s posla pa krenuli pripremati ručak, usput provjeravate djetetu domaću zadaću, a i perilica bruji. Super. Zaboravili ste svoj složenac u pećnici… Kako biste izbjegli ovakve scenarije navijajte si alarme koji će vas podsjetiti kad što maknuti sa štednjaka.
3. Noževi


Bez dobrog noža nemate što raditi u kuhinji. Morate imati jedan veći nož sa zubcima za kruh, manji nož za guljenje krumpira i ostalog povrća te oštar nož za precizno rezanje. Nož nemojte prati u perilici, a nakon (ručnog) pranja odmah ga prebrišite kako kamenac ne bi oštećivao oštricu.
Izvor: Jutarnji.hr

0 komentari :

Objavi komentar