10. kolovoza 2014.

Turski kadaif

Turski kadaif



  1. Šerpu sa šećerom i vodom stavite na vatru.
  2. Nakon što proključa i tečnost se blago zgusne, skinite s vatre.
  3. Ostavite da se ohladi.
  4. Kadaif što sitnije izmrvite, pa stavite u tavu sa istopljenim maslacem.
  5. Miješajte konstantno, dodajte mlijeko i nastavite miješati dok kadaif ne upije maslac i mlijeko.
  6. U manji okrugli pleh stavite pola ove smjese i pritisnite rukama ili špahtlom.


  7. Sir ravnomjerno rasporedite na kadaif, pa ponovo pritisnite rukama.
  8. Dodajte i preostalu smjesu od kadaifa, pa pritisnite rukama.
  9. Stavite u rernu i pecite na 180 °C 45 minuta.
  10. Nakon što se ispeče, vreo kadaif prelijte potpuno hladnom agdom.
  11. Pri posluživanju pospite kadaif pistacijima.

Sastojci:

  • 500 gr šećera
  • 500 ml vode
  • 500 gr kadaifa
  • 250 gr ribane mozzarelle ili nekog drugog neslanog, bijelog sira
  • 200 gr maslaca
  • 125 ml mlijeka
  • 2-3 kašike mljevenih pistacija

 

0 komentari :

Objavi komentar