Ova medena tortica je pravi
izbor za sve „medoljupce“, a lijep poklon za vašeg voljenog pčelara.
Ukusna krema, med i bademi samo su dio magije ove tortice.
Možete tortu napraviti u velikom okruglom kalupu, ali mnogo ljepše izgledaju u mini kalupima za torte, kako su ih pravili na blogu Mykitchentreasures gdje smo pronašli recept.
Sastojci:
Za kremu:
Od 250 ml mlijeka odvojite 1/4 šolje, a ostalo sa šećerom stavite u šerpicu. Ostavite da prokuhaa na srednjoj temperaturi da se šećer istopi – miješajte stalno. U ¼ šolje mlijeka koju ste izdvojili uspite puding od vanile (ili griz i vanilu) i dobro izmješajte da ne bude grudvica. Dodajite lagano uskuhalom mlijeku neprestano mješajući (najbolje mutilicom) da krema bude glatka bez grudvica. Ostavite da krčka dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promješajte da smjesa ostane glatka. Ako se stvore grudvice prilikom hlađenja samo smjesu promješajte ponovo mutilicom ili štapnim mikserom. Prespite u posudu, pokrijte folijom i ostavite u frižideru.
Kada se smjesa ohladila umutite šlag, dodajte kukuruzni skrob i mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Pripremljenu smjesu izvadite iz frižidera i malo je izmutite štapnim mikserom, pa sastavite sa šlagom. Dobro izmješajte. Vratite u frižider.
Da biste napravili tijesto zagrijte mlijeko da bude vrelo, ali ne i da prokuha. Puter isjecite u komadiće i dodajte mlieku – mješajte dok se puter u potpunosti ne otopi. Skinite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi.
Pomiješajte brašno, šećer, so i kvasac – da se sve dobro sjedini. Dodajte jaje, pa dobro izmješajte (najbolje da sve prebacite u multipraktik, mada možete mješati i ručno). Ubacite i toplu mješavinu putera i mlijeka (pazite samo da ne bude vruća), pa mjesite dok ne dobijete mekano i glatko tijesto. Oblikujte tijesto u loptu, stavite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom 1,5 do 2 sata. Tijesto će se dići, ali neće biti uduplano i to nije problem – takvo vam i treba.
Promijesite ga kratko i stavite u kalup za torte prečnika oko 20 cm ili nekoliko mini kalupa. Obavezno kalup obložite papirom za pečenje, jer će tortica biti ljepljiva i biće je teško izvaditi iz kalupa bez papira.
Lagano pritisnite tijesto da ulegne u kalup. Ostavite još 30 do 45 minuta da se diže.
Dok se tijesto diže pripremite preliv. Otopite puter, šećer, med i vanilu u šerpici na srednjoj temperaturi. Miješajte stalno, pojaviće se balončići, pa ostavite da tako krčka 3 minute ili dok ne dobijete svijetlu bež boju. Ubacite i nasjeckane bademe i sve izmješajte dobro. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi – smjesa će postati vrlo gusta.
Uključite rernu na 180C. Kada se tijesto malo podiglo rasporedite po njemu preliv ravnomerno. Pecite u zagrijanoj rerni 25 do 35 minuta dok ne postane zlatno smeđe. Ostavite tortu da se hladi 15-tak minuta, pa lagano izvadite iz kalupa. Ostavite na kuhinjskoj žici da se u potpunosti ohladi.
Prerežite koru oštrim nožem na dva jednaka dijela i razdvojite ih. Donji deo premažite pripremljenom kremom, pa poklopite gornjim dijelom, pa ostavite u frižideru do služenja.
Možete tortu napraviti u velikom okruglom kalupu, ali mnogo ljepše izgledaju u mini kalupima za torte, kako su ih pravili na blogu Mykitchentreasures gdje smo pronašli recept.
Sastojci:
Za kremu:
- 250 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 3 kašike pudinga od vanile (ili 3 kašike griza pomiješanog sa malo vanilin šećera)
- 200 ml tečnog šlaga
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 1/4 šolje (od 250 ml) mlijeka (srednje masnog)
- 100 gr putera, na sobnoj temperaturi
- 2 šolje višenamjenskog brašna
- 2 kašike šećera
- 1 jaje
- 3/4 kašičice soli
- 1 ¼ kašičica instant kvasca
- 50 gr putera
- 1/3 šolje šećera
- 2 kašike meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2/3 šolje sitno nasjeckanih badema
Od 250 ml mlijeka odvojite 1/4 šolje, a ostalo sa šećerom stavite u šerpicu. Ostavite da prokuhaa na srednjoj temperaturi da se šećer istopi – miješajte stalno. U ¼ šolje mlijeka koju ste izdvojili uspite puding od vanile (ili griz i vanilu) i dobro izmješajte da ne bude grudvica. Dodajite lagano uskuhalom mlijeku neprestano mješajući (najbolje mutilicom) da krema bude glatka bez grudvica. Ostavite da krčka dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promješajte da smjesa ostane glatka. Ako se stvore grudvice prilikom hlađenja samo smjesu promješajte ponovo mutilicom ili štapnim mikserom. Prespite u posudu, pokrijte folijom i ostavite u frižideru.
Kada se smjesa ohladila umutite šlag, dodajte kukuruzni skrob i mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Pripremljenu smjesu izvadite iz frižidera i malo je izmutite štapnim mikserom, pa sastavite sa šlagom. Dobro izmješajte. Vratite u frižider.
Da biste napravili tijesto zagrijte mlijeko da bude vrelo, ali ne i da prokuha. Puter isjecite u komadiće i dodajte mlieku – mješajte dok se puter u potpunosti ne otopi. Skinite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi.
Pomiješajte brašno, šećer, so i kvasac – da se sve dobro sjedini. Dodajte jaje, pa dobro izmješajte (najbolje da sve prebacite u multipraktik, mada možete mješati i ručno). Ubacite i toplu mješavinu putera i mlijeka (pazite samo da ne bude vruća), pa mjesite dok ne dobijete mekano i glatko tijesto. Oblikujte tijesto u loptu, stavite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom 1,5 do 2 sata. Tijesto će se dići, ali neće biti uduplano i to nije problem – takvo vam i treba.
Promijesite ga kratko i stavite u kalup za torte prečnika oko 20 cm ili nekoliko mini kalupa. Obavezno kalup obložite papirom za pečenje, jer će tortica biti ljepljiva i biće je teško izvaditi iz kalupa bez papira.
Lagano pritisnite tijesto da ulegne u kalup. Ostavite još 30 do 45 minuta da se diže.
Dok se tijesto diže pripremite preliv. Otopite puter, šećer, med i vanilu u šerpici na srednjoj temperaturi. Miješajte stalno, pojaviće se balončići, pa ostavite da tako krčka 3 minute ili dok ne dobijete svijetlu bež boju. Ubacite i nasjeckane bademe i sve izmješajte dobro. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi – smjesa će postati vrlo gusta.
Uključite rernu na 180C. Kada se tijesto malo podiglo rasporedite po njemu preliv ravnomerno. Pecite u zagrijanoj rerni 25 do 35 minuta dok ne postane zlatno smeđe. Ostavite tortu da se hladi 15-tak minuta, pa lagano izvadite iz kalupa. Ostavite na kuhinjskoj žici da se u potpunosti ohladi.
Prerežite koru oštrim nožem na dva jednaka dijela i razdvojite ih. Donji deo premažite pripremljenom kremom, pa poklopite gornjim dijelom, pa ostavite u frižideru do služenja.
0 komentari :
Objavi komentar