Ovo nije bilo kakva pana kota – mekana je, glatka, izdašna i mega ukusna. Ko ne voli taj ukus između želea i pudinga?
Najbolje kod pana kote je što je prilagodljiva – na raspolaganju vam je na stotine kombinacija i ukusa – čokolada, narandža, limun, … Mi smo ovaj put za vas odabrali recept sa bloga GloriousTreats – jogurt pana kota sa borovnicama.
Sastojci:
- 3/4 šolje (od 250 ml) obranog mlijeka
- 1/2 šolje slatke pavlake za kuhanje
- 1 kesica želatine (7 gr)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4- 1/3 šolje meda
- 2 šolje običnog grčkog jogurta
Uspite ¼ šolje mleka u posudicu i pospite želatinom, pa ostavite da se želatin rastvori. U šerpicu uspite preostalih pola šolje mlijeka i pola šolje slatke pavlake za kuhanje, pa stavite na šporet na srednju temperaturu. Sačekajte da krene da krčka, ali sklonite pre nego u potpunosti prokuha.
Dodajte vaniliju i ¼ šolje meda, promiješajte i probajte (pazite samo da se ne opržite). Ako želite slađe možete dodati još malo meda.
Vratite na šporet, dodajte mješavinu sa želatinom, pa miješajte sa toplom smjesom dok se sve u potpunosti ne sjedini. Sklonite sa vatre i uspite i 2 šolje grčkog jogurta (kako da ga napravite pročitajte u tekstu Napravite sami grčki jogurt). Sve dobro promiješajte.
Mješavinu uspite u manje staklenke i ostavite u frižideru 3 do 4 sata. Pana kota može ovako da stoji i do 2 dana (pokrivena).
Možete preko nje prilikom služenja posuti i sos od borovnica ili služiti kombinovano kako je prikazano na slici. Prvo uspete sos od borovnice i ostavite malo da odstoji u frižideru. Uspite smjesu pana kote vrlo lagano da se ne bi pomiješala sa sosom. Napunite 3/4 posude, pa ostavite u frižider da se stegne na 3 sata. Izvadite, pa ponovo dodajte malo sosa od borovnice i sa par svježih borovnica prije služenja.
A da biste napravili sos od borovnica (mada to može biti sos od nekog drugog voća – malina, kupina, jagoda, …):
Pripremite: 1/2 šolje džema od borovnica i 3/4 šolje svježih ili zamrznutih borovnica (ako koristite svježe dodajte i 1 kašiku vode).
Zagrijte džem i borovnice u šerpici na srednjoj temperaturi i miješajte dobro dok smjesa ne postane gotovo vruća. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi, prije služenja ili kombinovanja sa pana kotom.
0 komentari :
Objavi komentar