22. srpnja 2014.

Kako izabrati najbolji paradajz

paradajz-660
Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrže i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga voća opskrbit će vas i kalijem, natrijem, magnezijem i željezom. Pitanje koje se nameće: znate li prepoznati svježe i domaće uzgojene plodove?


Većina voća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla izdržati prijevoz i distribuciju po udaljnenim mjestima, a potom se kemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi po dolasku u trgovinu. Uključite sva osjetila i naučite prepoznati kvalitetne plodove.
1. Neoštećena crvena koža ploda
Ima li paradajz duboko crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i napuklina, vjerojatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kože upućuje na nedozreli plod, koji ima pretvrdu strukutru i nedefiniran okus. Čuvajte se i rajčica s tamnim dijelovima, jer je ovdje riječ o plodu koji je počeo truliti.
2. Pomirišite ih
Još bolji indikator od izgleda rajčice je njen miris. Duboko udahnite i pomirišite njenu stabljiku. Osjećate li jaku aromu paradajza, zemlje i vrta, pogodili ste jackpot. Nedostatak mirisa, pak, upućuje i na manjak okusa u plodu, pa takav paradajz možete kupiti samo za ukras.
3. Stisnite ih
Zreli i kvalitetan paradajz se najbolje prepoznaje po opipu: on je dovoljno čvrst da ga možete stisnuti bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrda za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o paradajzu koja će se vrlo skoro pokvariti.
4. Kupite samo ono što možete dodirnuti
Izbjegavajte kupnju paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučuje se ni kupnja na štandovima gdje vam nije dozvoljeno provjeriti kvalitetu ploda vlastitim osjetilima.
5. Pravilno ih pohranite
Želite li ukusan plod, potražite na deklaraciji frazu: dozrela na stabljici, ili kupite paradajz od pouzdanih domaćih uzgajivača. Paradajz će imati bolji okus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u hladnjak ih stavite samo ako ih planirate termički obraditi.

Related Posts:

  • Domaći odstranjivač mrlja , napravite ga sami !! Recept je vrlo jednostavan. Jer, sve što je genijalno, zapravo je veoma jednostavno i dostupno, na dohvat ruke. Odstranjuje fleke različitog porekla, i može konkurisati najskupljim kupovnim sredstvima iste svrhe. Ali, što… Read More
  • Najbolji recept za palačinke – ikada! Da li vam ovo zvuči prepotentno? Shvatićete da nije kada probate palačinke po ovom receptu! Pravite palačinke po receptu Ako ste i vi pravili palačinke po “stavi sastojke otprilike” savetu mame, bake, tetke, sve… Read More
  • Splitska torta Sastojci Biskvit: &nb… Read More
  • Kokos baklava Sastojci za baklavu: 500 g tankih kora za baklavu 5 jaja 2 šolje šećera 1 šolja ulja 1 šolja jogurta 200 g kokosovog brašna 1 prašak za pecivo Za preliv: 4 šolje šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).pus… Read More
  • Brza šampita Sastojci: 9 piškota 1 šoljica kafe 3 bjelanca 1 vanilin šećer 100 gr šećera 50 ml vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kora: 3 piškote umačemo u kafu, a potrebno ih je ukupno 9 za tri šampi… Read More

0 komentari :

Objavi komentar