Biskvit:
Krema 1.:
Krema 2.:
Glazura:
Priprema:
Za biskvit: Na pari otopite čokoladu i održite je mlakom. Kalupu veličine 20×36 cm dno obložite masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 175°C. Prosijate brašno i prašak za pecivo pa pomiješajte s mljevenim bademom i grubo rezanim lješnjacima. Stucite maslac i šećer pa utucite mlaku
čokoladu, žumanjak po žumanjak, sok i ribanu koricu naranče. Naizmjenice umiješajte (ne mikserom) smjesu brašna i snijeg bjelanjka. Tijestom napunite kalup i pecite 30-35 min. Pečeni biskvit nakon 10 min izvadite iz kalupa i hladite 3-4 sata. Zatim biskvit prerežite na dva lista. Listove premažite sokom 1 naranče.
(Dan ranije sir stavite u cijedilo i odložite u hladnjak) Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte sir, sol, vanilija šećer i ribanu koricu limuna. Zagrijte sok ½ limuna i otopite ocijeđenu želatinu, dodajte 1 žlicu kreme od sira pa smjesu umiješajte u kremu od sira. Slatko vrhnje stucite u šlag i žlicom umiješajte u kremu sira. S 5 žlica kreme napunite vrećicu za ukrašavanje. Kremu odložite u hladnjak.
Za drugu kremu: Zakuhajte vrhnje mileram (ne smije kuhati) umiješajte usitnjenu čokoladu i odložite na hladno mjesto. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prah pudinga otopite s par žlica mlijeka, ostatak mlijeka i šećer zakuhajte, umiješajte otopljeni puding i kuhajte 1-2 min, ocijedite želatinu i umiješajte u puding pa ohladite. Čokoladu dobro izmiješajte mikserom pa utucite žlicu po žlicu hladne kreme, liker i ribanu koricu naranče.
Za drugu kremu: Zakuhajte vrhnje mileram (ne smije kuhati) umiješajte usitnjenu čokoladu i odložite na hladno mjesto. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prah pudinga otopite s par žlica mlijeka, ostatak mlijeka i šećer zakuhajte, umiješajte otopljeni puding i kuhajte 1-2 min, ocijedite želatinu i umiješajte u puding pa ohladite. Čokoladu dobro izmiješajte mikserom pa utucite žlicu po žlicu hladne kreme, liker i ribanu koricu naranče.
Zagrijte liker i med. List biskvita stavite u čisti kalup, premažite s ½ premaza od meda. Zatim premažite s ½ kreme od sira pa premažite čokoladnom kremom potom ostatkom kreme od sira. Položite na kremu drugi list biskvita, premažite i premažite ostatkom premaza od meda. Kolač odložite u hladnjak 4 sata.
Kolač izvadite iz hladnjaka. Zakuhajte slatko vrhnje i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu, izmiješajte i prelite glazuru po kolaču. Čim se glazura stvrdnula, označite ploške, istisnite ružice šlaga i ukrasite ih crno-bijelim mrvicama. Sutradan izrežite kolač toplim nožem na ploške/Kruna.
Kolač izvadite iz hladnjaka. Zakuhajte slatko vrhnje i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu, izmiješajte i prelite glazuru po kolaču. Čim se glazura stvrdnula, označite ploške, istisnite ružice šlaga i ukrasite ih crno-bijelim mrvicama. Sutradan izrežite kolač toplim nožem na ploške/Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti
a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar