7. lipnja 2015.

Limun kolac

Limun kolač Limun kolacTijesto:
  • 200 gr. secera
  • 100 gr. otopljenog putera (ja sam upotrijebila 1 rebro ono ima 113 gr.)
  • 2 jaja
  • 150 ml. mlijeka
  • 3 kasike soka od limuna
  • 1 kasika korice limuna
  • 350 gr. brasna
  • prstohvat soli
  • 1 prasak za pecivo
  • 150 gr. kokosovog brasna
  • 100 gr.krem sira (u receptu pise 85 gr. ja sam malo vise
  • 3 kasike secera u prahu
Glazura:
  • 100 gr. secera u prahu
  • 3 kasike mlijeka
  • 2 kasike kokosovog brasna za posipanje
Priprema:
Pec zagrijat na 350F-180 C po pravilu bi trebalo bit 176 C ali ja to zaokruzim.
Puter otopite.
Sjedinite secer, otopljen puter i jaja.
Mutite oko 2 minute na srednjoj brzini ili dok ne dobijete kremastu smjesu.
Dodajte mlijeko, sok od limuna i koricu limuna pa ponovo mutite.
Dodajte brasno, so i prasak za pecivo pa ponovo mutite dok se smjesa fino ne sjedini.
U drugu posudu stavite krem sir (malo ga zagrijte u mikrovalnoj da vam je lakse mutit).
Krem siru dodajte secer u prahu pa izmutite.
Od 150 gr. kokosovog brasna izdvojite dvije kasike i sacuvajte za kasnije, a ovo ostalo dodajte izmucenom krem siru.
Sve dobro izmjesajte pa spojite ove dvije pripremljene smjese.
Ponovo dobro izmutite da se sve sjedini.
Kalup ide skroz mali i mora bit dubok.
Kalup namazite puterom.
Uzite jednu kasiku pripremljenog tijesta i namazite kompletan kalup iznutra.
Istresite tijesto i fino poravnajte.
Pecite na 350F-180C 55 minuta.
Maknite iz peci i potpuno ohladite.
Kolac maknite iz kalupa na neki oval.
Izmutite secer u prahu i mlijeko.
Pripremljenom glazurom nasarajte kolac.
Pospite sa 2 kasike kokosovog brasna koje ste izdvojile i sacuvale.
Isjecite na zeljene komade i posluzite uz solju caja ili kaficu.
Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar