- 4 jaja
- 5 kasika secera
- 2 kasike
brasna - 2 kasike rogacevog brasna (rogaca)
- 1 kasika kakao praha
- 1/2 praska za pecivo
- 500 gr mascarpone sira
- ribana korica od narandze
- 2 kasike kisele pavlake
- 500 ml slatkog vrhnja
- 350 gr cokolade za kuhanje
- 200 ml slatke pavlake
Jaja razdvojiti, te posebno umutiti bjelanca sa secerom u snijeg. Posebno umutiti zumanca i dodati ih umucenom snijegu od bjelanaca. Dodati brasno, rogac, kakao i prasak za pecivo. Smjesu ujednaciti kasikom i presuti u kalup oblozen papirom za pecenje.
Peci oko 20 minuta, na temp. od 180°C
Peceni biskvit ohladiti i odvojiti od papira, te ga ponovo vratiti u kalup u kojem se pekao.
Biskvit poprskati mlijekom, rumom ili kapucinom.
Mascarpone sir umutiti mikserom zajedno sa pavlakom i naribati koru od narandze pa premazati po biskvitu.
Slatku pavlaku i cokoladu istopiti na laganoj vatri, uz stalno mijesanje i paziti da ne prokljuca. Ostaviti da se dobro ohladi pa ohladjeno izmiksati i nanijeti preko fila 1. Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag i premazati preko cokoladnog fila. Tortu dekorisati po zelji ili posuti drobljenim prhkim keksom. Pre posluzenja par sati nek torta stoji na hladnom mjestu najbolje u frizideru, a potom je isjeci na parcad i posluziti uz kafu, caj ili vec neki drugi napitak.
0 komentari :
Objavi komentar