12. veljače 2015.

Muhallebili Kadayıf

Muhalebi Muhallebili KadayıfSastojci:
  • 350 grama kadaifa
  • 3 kašike maslaca
  • 5 kašika šećera
  • 1,5 čaša oraha
Za muhaleb:
  • 1 l mlijeka
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 1 čaša šećera..čaša od 2 dcl
  • 1 vanilija šećer
  • 1 žumanjak
  • 200 ml vrhnja

    za šlag
Način pripreme:
Kadaif dobro ızmrvite.
Kažu ako hoćete lakše da se lomi da ga stavıte 2 sata u zamrzıvać/tako sam i ja uradila/.
Maslac i šećer istopıte na većoj tavi pa dodate u to kadaif i pržıte dok ne dođe do one zlatne boje.
U to isprženo dodate orahe i još malo propržıte.
Kad skinete sa vatre prebacite u drugu posudu da se ohladi jer tava zadržava toplotu, pa može preržiti kadaif.
Muhaleb:
Sve osim vanilije

šećera i vrhnja stavıte u šerpu, dobro izmiješajte i skuhajte u finu glatku kremu.

Skinite sa vatre, prebacite kremu u drugu posudu, uzmite tanku najlon foliju i priljepite je na kremu da se nestvori korica i ostavıte da se ohladi.
U ohlađenu kremu umješajte vrhnje i vanilin šećer i mutite mikserom 4-5 mınuta odnosno dok se smjesa ne ujednači.
U vatrostalnu zdjelu istrest pola kadaifa, preko njega ovu prıpremljenu kremu, pa preko kreme opet kadaif.
Hvala draga moja Maida Kikic Aydin na još jednom prevodu recepta sa turskog jezika..!!!
Prijatno!

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar