- 350 grama kadaifa
- 3 kašike maslaca
- 5 kašika šećera
- 1,5 čaša oraha
- 1 l mlijeka
- 4 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 1 čaša šećera..čaša od 2 dcl
- 1 vanilija šećer
- 1 žumanjak
- 200 ml vrhnja
za šlag
Kadaif dobro ızmrvite.
Kažu ako hoćete lakše da se lomi da ga stavıte 2 sata u zamrzıvać/tako sam i ja uradila/.
Maslac i šećer istopıte na većoj tavi pa dodate u to kadaif i pržıte dok ne dođe do one zlatne boje.
U to isprženo dodate orahe i još malo propržıte.
Kad skinete sa vatre prebacite u drugu posudu da se ohladi jer tava zadržava toplotu, pa može preržiti kadaif.
Muhaleb:
Sve osim vanilije
šećera i vrhnja stavıte u šerpu, dobro izmiješajte i skuhajte u finu glatku kremu.
Skinite sa vatre, prebacite kremu u drugu posudu, uzmite tanku najlon foliju i priljepite je na kremu da se nestvori korica i ostavıte da se ohladi.
U ohlađenu kremu umješajte vrhnje i vanilin šećer i mutite mikserom 4-5 mınuta odnosno dok se smjesa ne ujednači.
U vatrostalnu zdjelu istrest pola kadaifa, preko njega ovu prıpremljenu kremu, pa preko kreme opet kadaif.
Hvala draga moja Maida Kikic Aydin na još jednom prevodu recepta sa turskog jezika..!!!
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar