Iako
volimo da ih pijemo radi posebnog osećaja koji stvaraju u hladne
praznične dane, ko pazi na liniju, u njima ne bi trebalo prekomerno da
uživa. Najviše kalorija u takvim pićima osigurava
alkohol, dok je šećer na drugom mestu.
alkohol, dok je šećer na drugom mestu.
Kuvano vino - 230 kalorija
Kuvano vino se obično pravi od crnog
vina, a dodaju mu se različiti začini poput cimeta, karanfilića,
muskatnog oraščića, šećera. Tradicionalno je zimsko piće. Ima dugu
istoriju, a prema predanju smatra se da ga je osmislio Hipokrat (460. -
370. pne). Spominje ga i Homer u Odiseji gde piše o boginji Kirki,
vladarki opijuma, koja je mešavinom vina i začina začarala Odisejeve
mornare. Kuvano vino asocira i veže se uz razdoblje oko Božića uglavnom
zahvaljujući književnosti i filmskoj umetnosti. Od kada je Čarls Dikens
varijantu kuvanog vina pod nazivom "Smoking Bishop" opisao u svom delu
"Božićna priča", ovaj je eliksir postao neizostavno delo praznične
kulinarske tradicije, a kuvano vino ispijalo se i u božićnom filmskom
klasiku "It’s a Wonderful Life". U zemljama nemačkog govornog područja,
kuvano vino je poznato kao "Glüwein" ili "Svetleće vino". Tako je
nazvano zbog vrućeg žarača koji se svojevremeno stavljao u mešavinu kako
bi se zagrejala. Obično se priprema od crnog vina i začinjava štapićima
cimeta, karanfilićima, anisom, šećerom, a ponekad i mahunama vanile.
Može se piti i s dodatkom drugog alkoholnog pića.
Grog - 200 kalorija
Grog je napitak koji se poslužuje
najčešće topao, ali i osvežavajuće hladan. Sama receptura je prošla
brojne promene, a aktuelna verzija uključuje mešavinu ruma, tople vode i
sok limuna ili limete, cimet i šećer za bolji ukus. U svojoj najranijoj
verziji grog je bio prosta mešavina vrućeg ruma i vode, a prvobitna
namera mu je bila da smanji nivo opijanja u britanskoj mornarici. Priča o
grogu počinje 1740. godine kada je britanski admiral Edvard Vernon u
pokušaju da stane na kraj stalnom pijanstvu i manjku discipline svojih
ljudi doneo odredbu da se rum mora mešati s vodom. Novi napitak nije bio
omiljen među mornarima pa su ga ubrzo nazvali grog po njegovom idejnom
začetniku Edvardu Vernonu. Admirala je, naime, pratio nadimak "stari
grog" budući da je uvek nosio ogrtač od grogana – debelog materijala
načinjenog od svile, mohera. Zahvaljujući neprivlačnom ukusu groga s
vremenom su mešavini dodavani razni začini, smeđi šećer i sok limete
koji se, pokazao punim pogotkom. Naime, putovanja su u to vreme
postajala sve duža i duža, zbog čega je voće i povrće bilo nedostupno
mesecima. Dodatkom limete (ili u nekim slučajevima limuna) mornari su
dobijali dovoljno vitamina C i tako umanjivali izglede da obole od
skorbuta.
Punč - 250 kalorija
Postoje dve vrste punča, alkoholni i
bezalkoholni, ali oba sadrže komade voće. Punč potiče iz Indije odakle
su ga u Englesku, pa dalje u Evropu u 17. veku doneli mornari. Najčešće
se servira na zabavama u velikim širokim staklenim posudama i treba da
sadrži manji postotak alkohola od klasičnih koktela. Reč
punč u prevodu znači "pet", što znači da je pripremljen od pet sastojaka: alkohola, šećera, limuna, vode i čaja. Do 1655. godine bazu punča su činili vino ili konjak, ali onda se "pojavio" rum s Jamajke i postao njegova osnova. Danas postoje brojne verzije industrijski proizvedenih punč napitaka, koji se uglavnom sastoje od vrlo malo voćnog soka, a glavni sastojak im je šećer ili kukurzni sirup, limunska kiselina i veštački ukusi.
punč u prevodu znači "pet", što znači da je pripremljen od pet sastojaka: alkohola, šećera, limuna, vode i čaja. Do 1655. godine bazu punča su činili vino ili konjak, ali onda se "pojavio" rum s Jamajke i postao njegova osnova. Danas postoje brojne verzije industrijski proizvedenih punč napitaka, koji se uglavnom sastoje od vrlo malo voćnog soka, a glavni sastojak im je šećer ili kukurzni sirup, limunska kiselina i veštački ukusi.
Rakija - 80 kalorija
Rakija je žestoko piće slično vodki,
izrađeno destilacijom fermentiranog voća. Sadržaj alkohola obično iznosi
oko 40 posto, ali domaća rakija može biti jača, od 50 do 60 posto.
Prepečenica je dvostruko destilovana rakija, gde sadržaj alkohola nekad
prelazi čak i 60 posto. „Brlja“ je popularni naziv za jeftinu rakiju
lošeg kvaliteta i manjeg volumnog udela alkohola. Rakija se smatra
nacionalnim pićem mnogih slavenskih naroda. Najpoznatija vrsta rakije je
šljivovica, koja se proizvodi postupkom pečenja ili destilacije
provrelih (fermentiranih) šljiva u posebno izrađenom kotlu. Poznate su
po kvaliteti lička i slavonska šljivovica. Druga popularna vrsta uz
obalu Jadrana je lozovača. Rakija lozovača se katkad posle destilacije
meša s drugim sastojcima, kao što su trave, med, višnje.
0 komentari :
Objavi komentar