Sastojci
Sastojci za 2 kore:
300 gr. šećera4 dl. vode
4 kašike ulja
2 kašike kakao
4 kašike džema od šljiva
2 kašičice sode bikarbone
pola kesice praška za pecivo
15 kašika brašna
Fil:
1,2 l. soka od višnje3 pudinga od jagode
4 kašike brašna
6 kašika šećera
1 margarin
200 gr. šećera u prahu
400 gr. posnog šlaga
Ostali sastojci:
oko 200 gr. posnog keksaoko 150 gr. višanja
oko 300 gr. šlaga (za dekoraciju)
Kore:
Promješati sve navedene sastojke, pa ostaviti 15-ak minuta da odstoji. Podijeliti smjesu na dva dijela, pa ispeći dvie kore (u zagrijanoj rerni, po 20ak minuta)
U 1.2 litra soka od višanja skuhati 3 pudinga od jagode sa 4 kašike brašna i 6 kašika šećera. Ostaviti da se ohladi.
· Pjenasto umutiti margarin sa 200 gr. šećera u prahu. Kada se puding ohladio, spojimo ga sa umućenim margarinom uz lagano miksiranje. Dobiti ćete roze fil.
Umutiti 400 gr. posnog bijelog šlaga.
Roze fil podijeliti na tri dijela a umućeni šlag na dva.
Filovanje:
Ohladjenu koru poprskati-natopiti sokom od višanja, pa premazati jednim dijelom roze fila. Preko roze fila nanijeti prvu polovinu umućenog šlaga
Preko šlaga redati posni keks potapan u sok od višanja.
Preko keksa nanijeti drugi dio roze fila, pa nabacati višnje.
Preko višanja nanijeti drugu polovinu šlaga, zatim drugu koru. Koru poprskati sokom i premazati trećim dijelom roze fila.
Tortu dekorisati sa oko 300 gr posnog šlaga
0 komentari :
Objavi komentar