9. prosinca 2014.

Posna Švarcvald torta







Sastojci

Sastojci za 2 kore:

 300 gr. šećera
 4 dl. vode
 4 kašike ulja
 2 kašike kakao
 4 kašike džema od šljiva
 2 kašičice sode bikarbone
 pola kesice praška za pecivo
 15 kašika brašna

Fil:

 1,2 l. soka od višnje
 3 pudinga od jagode
 4 kašike brašna
 6 kašika šećera
 1 margarin
 200 gr. šećera u prahu
 400 gr. posnog šlaga

Ostali sastojci:

 oko 200 gr. posnog keksa
 oko 150 gr. višanja
 oko 300 gr. šlaga (za dekoraciju)

 Kore:


Promješati sve navedene sastojke, pa ostaviti 15-ak minuta da odstoji. Podijeliti smjesu na dva dijela, pa ispeći dvie kore (u zagrijanoj rerni, po 20ak minuta)
U 1.2 litra soka od višanja skuhati 3 pudinga od jagode sa 4 kašike brašna i 6 kašika šećera. Ostaviti da se ohladi.
·  Pjenasto umutiti margarin sa 200 gr. šećera u prahu. Kada se puding ohladio, spojimo ga sa umućenim margarinom uz lagano miksiranje. Dobiti ćete roze fil.
Umutiti 400 gr. posnog bijelog šlaga.
Roze fil podijeliti na tri dijela a umućeni šlag na dva.
Filovanje:
Ohladjenu koru poprskati-natopiti sokom od višanja, pa premazati jednim dijelom roze fila. Preko roze fila nanijeti prvu polovinu umućenog šlaga
Preko šlaga redati posni keks potapan u sok od višanja.
Preko keksa nanijeti drugi dio roze fila, pa nabacati višnje.
Preko višanja nanijeti drugu polovinu šlaga, zatim drugu koru. Koru poprskati sokom i premazati trećim dijelom roze fila.
Tortu dekorisati sa oko 300 gr posnog šlaga


0 komentari :

Objavi komentar