24. studenoga 2014.

Prirodni stick-dezodorans


Sastojci:

-1 kasika sode bikarbone(dr.Oetkerova jedina ne sadrzi aluminij u sebi)
-2 kasike gustina
-1-2 kasike maslinovog ulja*
-par kapi etericnog ulja po zelji


Priprema:

U manjoj zdjelici pomjesajte zajedno sodu i gustin,lagano dodajte ulje i mjesajte.

Mozda vam nece biti potrebne ni 2 kasike,smijesa ne smije biti rijetka,sto je gusca to je ucinkovitije!

Na kraju umijesajte par kapi etericnog ulja po zelji.

I to je to!





Smjesu mozete cuvati u manjoj kutici sa poklopcem,ili kao ja ocistite i operite kuticu od starog stick-deo.koju ste potrosili pa lagano kasikicom istresite smijesu i onda prstom stiskajte odozgo da se smijesa formira u kutiji (kao na slici)

Kad budete koristili stick,bez problema mozete odvrtati donji dio da sastav izace vani i bit ce jednostavnije za koristenje.

Maslinovo ulje mozete zamjeniti nekim drugim uljem,ili uopste da ga ne koristite!

Kazu da nije obavezan sastojak,ali cete onda dobiti smijesu u prahu koju morate nanositi i utrljavati rukom ispod pazuha.

Od etericnih ulja preporucuju:ulje lavande,limuna,ruzmarina.

Etericno ulje lavande je odlicno,fino mirise a ima jako antimikrobno svojstvo!

Related Posts:

  • Hrskavi medeni kolačići (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTREBNO JE: 2 kašike meda, 200 g lešnika, 200 g šećera, 80 g margarina, 200 g čokolade. PRIPREMA: Lešnike propržite u tiganju, ogulite i sitno na… Read More
  • Pljeskavice od pečuraka i krompira Sastojci 1/2 veze rotkvica200 g krem sira sa začinima300 g jogurta 3 kašike seckanog vlašca ili peruški m… Read More
  • Kroketi od krompira Sastojci Za krokete: 1/2 kg krompira 200 g brašna100 g griza 4 jajaso, biber morski oraščić (adsbygoogle = window.adsby… Read More
  • Skandinavska musaka Sastojci 300 g čvrstih krompiraso, biber3 glavice luka3 kiselkaste jabuke750 g fi leta bele ribe (škarpin… Read More
  • Punjeni plavi patlidžan Sastojci 4 manja plava patlidžana200 gr mlevenog mesa1 crvena paprika4 manja paradajza1 glavica crnog luk… Read More

0 komentari :

Objavi komentar