-
Stavite vodu sobne temperature ili blago umlačenu u zdjelu za
miješenje. Namrvite u nju kvasac i dodajte šećer. Promiješajte da se
kvasac istopi, pa ostavite da stoji 5 minuta.
-
Dodajte u vodu 1/3 prosijanog brašna i promiješajte drvenom žlicom.
Dodajte ulje, zatim jaje i kefir, a između svakog dodavanja novog sastojka dodajte i oko 2 žlice brašna.
Na kraju dodajte preostalo brašno i sol i zamijesite meko i glatko tijesto.
-
Stavite ga u čistu posudu, pokrijte (poklopac ili prozirna folija) i ostavite na toplom da se obujam udvostruči (1,5 do 2 sata).
Dignuto tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i valjkom rastanjite na pravokutnik.
Izrežite tijesto na trake širine oko 2 cm.
-
Namotajte trake od tijesta na metalne stošce (ako
nemate metalne oblikujte ih od aluminijske folije) malo nauljene i
pobrašnjene da ih poslije lakše izvadite iz pečenih peciva.
Od manjih
komadića tijesta izrežite "noge" i zalijepite ih ispod "glave" tj.
otvora, također od malo tijesta napravite "oči" i zalijepite ih na vrh
glave.
-
Složite peciva malo razmaknuta na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se opet dižu oko 45-60 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Razmutite žumanjak s malo mlijeka pa uz pomoć kista premažite peciva.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici dok lijepo ne porumene.
Pažljivo izvucite metalne ili aluminijske stošce i ostavite peciva da se potpuno ohlade.
-
Peciva možete poslužiti tako što ćete u svaki staviti manju hrenovku i
malo kečapa, ili malo šunke i komadić rajčice, ili već po želji.
Uglavnom ideja je da otvor izgleda kao usta čudovišta i da vam iz njih
viri nešto poput jezika
0 komentari :
Objavi komentar