10. studenoga 2014.

Peciva Čudovišta


I pokoje čudovište  

Sastojci

  •  150 g vode
  •  5 g svježeg kvasca
  •  1 žličica šećera
  •  10 g maslinovog ulja
  •   1

    jaje
  •  30 g mliječnog kefira (ili mlaćenice ili jogurta)
  •  350 g brašna
  •  1/2 žličice soli

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno

  1. Stavite vodu sobne temperature ili blago umlačenu u zdjelu za miješenje. Namrvite u nju kvasac i dodajte šećer. Promiješajte da se kvasac istopi, pa ostavite da stoji 5 minuta.



  2. Dodajte u vodu 1/3 prosijanog brašna i promiješajte drvenom žlicom.
    Dodajte ulje, zatim jaje i kefir, a između svakog dodavanja novog sastojka dodajte i oko 2 žlice brašna.
    Na kraju dodajte preostalo brašno i sol i zamijesite meko i glatko tijesto.

  3.  

    Stavite ga u čistu posudu, pokrijte (poklopac ili prozirna folija) i ostavite na toplom da se obujam udvostruči (1,5 do 2 sata).
    Dignuto tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i valjkom rastanjite na pravokutnik.
    Izrežite tijesto na trake širine oko 2 cm.

  4.    

    Namotajte trake od tijesta na metalne stošce (ako nemate metalne oblikujte ih od aluminijske folije) malo nauljene i pobrašnjene da ih poslije lakše izvadite iz pečenih peciva.
    Od manjih komadića tijesta izrežite "noge" i zalijepite ih ispod "glave" tj. otvora, također od malo tijesta napravite "oči" i zalijepite ih na vrh glave.

  5.  

    Složite peciva malo razmaknuta na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se opet dižu oko 45-60 minuta.
    Zagrijte pećnicu na 200°C.
    Razmutite žumanjak s malo mlijeka pa uz pomoć kista premažite peciva.
    Pecite ih u zagrijanoj pećnici dok lijepo ne porumene.
    Pažljivo izvucite metalne ili aluminijske stošce i ostavite peciva da se potpuno ohlade.


  6. Peciva možete poslužiti tako što ćete u svaki staviti manju hrenovku i malo kečapa,  ili malo šunke i komadić rajčice, ili već po želji. Uglavnom ideja je da otvor izgleda kao usta čudovišta i da vam iz njih viri nešto poput jezika

0 komentari :

Objavi komentar