Ako ste nekada jeli Pionirove Cookiese
i ako ih volite, ovo je prava grickalica za vas. Neodoljivo podseća na
iste, a jednostavno se priprema. Recept sam nabacila od bake moje dece,
koja je dobar deo svog radnog veka odradila upravo tamo
(ali, nemojte misliti da je recept „maznut“ odatle 
Masu za keks pripremite jedan dan
ranije od dana za kad želite da pripremite keks, pošto treba da odstoji
24 h u frižideru pre pečenja.
Sastojci:
- 35o gr brašna
- 2 jajeta
- 175 gr margarina
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 gr grubo seckane čokolade za kuvanje
- 100 gr sušenih brusnica
Priprema:
- Margarin ostavite na sobnoj temperaturi da omekša. Pomešajte ga sa brašnom i jajima.
- Dodajte tome šećer, vanilin šećer
i prstohvat soli. Sve dobro umesite. U početku će vam se činiti da je
jako suvo, nedovoljno „nečega“ da poveže masu, ali budite uporni i
nemojte dodati ništa sem navedenih sastojaka.
- Kada sve dobro umesite, dodajte čokoladu koju ste naseckali na kockice, tj. komadiće i brusnice. Sve dobro izradite da dobijete jednoličnu masu.
- Odsecite duže parče folije i uzdužno rasporedite masu po foliji.
Malo je rukama pritiskajte da dobijete oblik približan valjku, pa je
uvijte u foliju. Tako uvijenu urolajte u lepši valjak od onog koji ste
uspeli namestiti rukama
Stavite u frižider na 24 h da se dobro stvrdne.
- Nakon tog vremena, stavite u tepsiju papir za pečenje. Skinite
foliju i secite kolutove od valjka, debljine nekih 8 – 10 mm, te ih
slažite polegnute na pek papir.
- U lernu ugrejanu na 200°C stavite keksiće da se peku dok ne
porumene, blaže ili jače, kako vi više volite. Ja sam ih malo
„zarumenela“ jer tako volimo, ali može to i bledje
NAPOMENA:
- Nije zaboravljen prašak za pecivo, niti soda bikarbona, ne ide u ovo testo.
- Ako želite da vam dotekne keksića, odvojite sebi 4 – 5 komada pre nego što ponudite ostatak naroda
inače vam neće doteći, pošto je prilično zarazno
0 komentari :
Objavi komentar