11. srpnja 2014.

Višnja torta


Clipboard0121

Sastojci:
Za koru:
  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 dl soka od višanja
Za bijeli fil:
  • 250 ml slatke pavlake
  • 250 g bijele čokolade
Za fil s višnjama:
  • 200 ml slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
  • 200 g višanja
  • 8 g želatina u prahu
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa 25 g šećera umutiti u čvrst šam. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
2. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka, pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo, te polako promiješati. U okruglom kalupu na 200ºC ispeći koru. Pečenu koru presjeći poprečno napola, te dobijene polovine poprskati sokom od višanja.
Bijeli fil:
1. Polovinu slatke pavlake zagrijati do tačke ključanja, pa preliti preko izlomljene čokolade i miješati dok se ne rastopi. Preostalu slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa dodati u ohlađenu smjesu od bijele čokolade i promiješati.
Fil s višnjama:
1. Polovinu slatke pavlake sjediniti s izmiksanim višnjama i šećerom, a zatim kratko prokuhati.
2. Želatin preliti sa 3 kašike vode, pa kada nabubri, dodati u fil i promiješati. Preostalu slatku pavlaku umutiti u šlag, dodati u ohlađeni fil i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati sa 1/2 fila od višanja, pa preko njega nanijeti 1/2 fila od bijele čokolade. Isti postupak ponoviti još jednom.

0 komentari :

Objavi komentar