22. srpnja 2014.

Specijaliteti od piletine: 3 recepta za bogat ručak

Ako su vam dosadili recepti po kojima ste do sada spremali piletinu, odlučite za jedan od predloženih specijaliteta i imaćete poseban ručak za cijelu porodicu.






PILEĆE GRUDI U SOSU OD KARIJA
POTREBNO JE

2 supene kašike maslaca, 4 pileća filea, šolja pavlake, četvrt kašičice mljevenog korijandera, 2 kafene kašičice karija u prahu, 2 kašičice svježeg bosiljka
PRIPREMA
Na zagrijanom maslacu ispržite filee pilećih grudi, izvadite ih i odložite na toplo. U sok od prženja dodajte pavlaku, korijander i kari, promiješajte nekoliko puta na blagoj temperaturi dok se masa ne ujednači. Pileće filee rasporedite na tanjir za serviranje, prelijte sosom i ukrasite bosiljkom.


PILETINA S PAVLAKOM
POTREBNO JE

400 g pilećeg bijelog mesa, 50 g margarina, 200 ml pavlake, 2 čena bijelog luka, 100 g prezli
PRIPREMA
Pileće šnicle umočite u otopljeni margarin i složite u vatrostalnu činiju. Pomiješajte pavlaku, izgnječen bijeli luk i prezle i prelijte šnicle. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.
PILETINA S BOSILJKOM
POTREBNO JE 

500 g pilećih grudi, kašika i po ulja, 3 kašike sjeckanog bijelog luka, kašika rendanog svježeg đumbira, 50 ml pilećeg bujona, kašika soja sosa, 2 kašičice šećera, 2 kašičice paradajz sosa, šaka svježeg bosiljka
PRIPREMA
Isjecite piletinu na trake. Zagrijte ulje u dubljem tiganju ili voku, pa dodajte usitnjen luk i đumbir, pržite 20 sekundi, a onda dodajte i piletinu. Pržite dva minuta miješajući. Dodajte pileći bujon, soja-sos i paradajz sos. Dobro promiješajte, pa kad proključa, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta. Dodajte listove bosiljka i sklonite s ringle. Služite s barenim pirinčem.

0 komentari :

Objavi komentar