10. srpnja 2014.

Sirutka



Surutka ili sirutka nastaje pri proizvodnji sira, ali po svojoj dijetetskoj vrijednosti je bolja od mlijeka
Visokovrijedni proteini koje sadrži ne zaostaju za bjelančevinama iz jaja, a prednost im je što se lakše vare. Sve dobro iz mlijeka ostaje u surutki: mliječni šećer, kalcijum, fosfati, kalij, kalijum i magnezijum, dragocjeni vitamin B. Surutka sadrži 1% najboljih proteina, a surutka u prahu 12%. Smatra se da jedan litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa Kako možete još iskorititi surutku: - Umjesto vode u palačincima, mafinima,i općenito tijestu za ljepšu teksturu. - Umješajte ga u smoothie kao dobar izvor proteina - Koristite ga da natopite grah i žitarice prije kuhanja. Kiseli medij razbija fitate koji se nalaze u ovim namirnicama i čini ih lakše probavljivim

0 komentari :

Objavi komentar