8. srpnja 2014.

Jednostavna čorba od graška i junetine



Za nas je ovo jelo idealno za proljećni ručak. Složiće te se da je čorba od graška i junetine pravi obrok za tople dane.
Grašak možete čak i izmiksati kada se skuha da biste dobili kremastiju čorbu ili dio (tek jednu trećinu cijele čorbice stavite u blender izmiksajte sve sa mesom i vratite u ostatak čorbe).
Na ovu ideju, za ovaj divni ručak su nas podsetili na blogu Cookingglory. Pored navedenih sastojka vi možete dodati i drugo povrće po želji ili koristiti gotovi zaleđeni miks povrća.
corba grasak junetina 3

Sastojci:

  • 2 kašičice mješavine začina po želji
  • 1 šolja (od 250 ml) crvenog vina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manja crvena paprika
  • 5 komada mladog luka, nasjeckanog
  • 800 gr junetine, nasjeckane na kockice
  • 1 stabljika celera, nasjeckana
  • 140-150 ml paradajz sosa sa malo bijelog luka
  • 500 gr zamrznutog graška (ili svježeg)
  • ¼ šolje nasjeckane svježe mirođije
  • 1 kašičica čilija u prahu ili ljute mljevene papričice
  • 2 šolje vode (ili manje u zavisnosti od željene gustine)
  • So i biber
Zagrijte kašiku ulja u šerpi. Na srednjoj temperaturi dinstajte meso kratko, uspite šolju crvenog vina i 1 kašičicu začina i dinstajte dok tečnost gotovo ne ispari – od 10 do 20 minuta. Ali, ne pržite meso poslije toga.
corba grasak junetina 1

Posebno udinstajte na maslinovom ulju nasjeckan luk, celer i papriku. To udinstano povrće ubacite u šerpu sa mesom, pomiješajte, uspite 2 šolje vode, 1 kašiku šećera i paradajz sos. Ostavite da krčka 10 minuta.
Ubacite grašak i ostatak sastojaka sa liste uključujući i začine. (Možete ubaciti i mrkvicu, svježu, malo isjeckanog krompira – na kockice, …). Kuhajte dok se povrće ne skuva. Dodavajte vode ako bude potrebno. Svježu mirođiju ubacite pred kraj kuhanja. Sklonitre sa vatre, sipajte u tanjire i služite toplo uz svježu salatu.

0 komentari :

Objavi komentar