Sastojci za testo: 5 belanaca, prstohvat soli, 120 g šećera, 120 g mlevenih i 50 g seckanih lešnika i 50 g brašna. Za fil: 100 g marcipana, 150 g sušenih kajsija, 100 ml soka od pomorandže, 20 g lešnik krema i 60 ml slatke pavlake.
Lešnike ispecite u tiganju bez masnoće, da dobiju zlatno-smeđu boju, ohladite i sameljite. Umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli i šećerom. Ohlađene mlevene lešnike pomešajte s brašnom i postepeno dodajte u umućena belanca. Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom, pospite seckanim lešnicima i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko deset minuta. Za to vreme prokuvajte sok od pomorandže, posudu sklonite s ringle, dodajte suve kajsije isečene na komadiće, narendani marcipan i dobro promešajte. Na umerenoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku, pa kad počne da ključa dodajte lešnik krem i promešajte. Ohlađenu koru izrežite na tri dela. Prvu koru nafilujte kremom od kajsija, poklopite drugom korom, premažite lešnik kremom i stavite poslednju koru. Kolač ohladite u frižideru minimum 60 minuta, ukrasite po želji, isecite na kocke i servirajte.
0 komentari :
Objavi komentar