15. prosinca 2014.

OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Zapišite i prenesite!


Poreklo reči “ćevap” ne vuče starogrčko poreklo kao što su mnogi do sada mislili, već persijsko i u prevodu znači prženo meso, a predstavljaju vitalan deo sarajevske i bosanske tradicije i kulture. Za sve vas koji volite da uživate u njima, a niste u prilici da ih stalno kupujete, predstavljamo originalan recept koji će vam pomoći da ih na što bolji način pripremite.
Iskusne ćevabdžije kažu da pravljenje ćevapa nije komplikovano, ali da je najbitnija priprema, kvalitetno meso i da smesa odstoji neko vreme. Pratite ovo uputstvo i sigurno nećete pogrešiti.
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Potrebno je:
1,5 kilogram mlevene junetine
1/2 kilograma jagnjetine
4-5 čena belog luka
Za jedan ćevap je potrebno uzeti 2 odsto od ukupne količine mesa
2 kašičice sode bikarbone
Foto: Tanjug/Nenad Milošević
Foto: Tanjug/Nenad Milošević
Meso isečeno na kokcike dobro posolite, izmešajte i prelijte sa 100 ml vode i belog luka koga ste ranije prokuvali, i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
Sutradan je potrebno da se smesa samelje u mašini za meso dva puta i da se ostavi nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim ponovo sklonite u frižider.
Pre nego što krenete da oblikujete ćevape, u smesu dodajte dve kašičice sode bikarbone, krenite da pržite i uživajte u ukusnom i sočnom obroku.

0 komentari :

Objavi komentar