8. rujna 2014.

Torta s višnjama i čokoladom

Ako dočekujete goste na večeri, složit ćete se, treba vam savršen desert. Ova torta s višnjama i čokoladom pokazala se kao odličan izbor u takvim situacijama.



Sastojci:


Biskvit:
• 5 jaja
• 120 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 50 g oštrog brašna
• 40 g kakaa
• 1/2 praška za pecivo
• 150 ml mlijeka
Krema od vanilije i bijele čokolade:
• 500 ml mlijeka
• 65g škrobnog brašna
• 1 mahuna vanilije
• 100g šećera
• 75g bijele čokolade
• 200ml slatkog vrhnja
• 200 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota
Čokoladna ganache krema:
• 200g tamne čokolade
• 150ml slatkog vrhnja
• 30g maslaca na sobnoj temperaturi
• 50g šećera u prahu
• 50ml mlijeka
• prstohvat soli
• 1 žlica višnjevca
Priprema:
Biskvit: Okrugli kalup promjera 22cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C. Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko. Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite na 180C oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite prije sastavljanja torte. Čitavu smjesu za biskvit možete peći odjednom i ohlađeni biskvit prerezati na dva jednaka dijela. Tada vrijeme pečenja morate produži za 10 min.


Bijela krema: Škrobno brašno pomiješajte sa malo mlijeka pazeći da nema grudica. Ostatak mlijeka ulijte u lonac, dodajte sjemenke vanilije i mahunu te šećer i stavite na vatru. Kad mlijeko dođe do točke vrenja, izvadite mahunu vanilije i dodajte mu smjesu mlijeka i škrobnog brašna. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim dodajte grubo nasjeckanu bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a potom maknite s vatre i ohladite. Slatko vrhnje izradite u šlag i dodajte ga ohlađenoj kremi.
Ganache krema: Čokoladu grubo nasjeckajte i stavite u zdjelu. U manjoj zdjelici pomiješajte šećer, sol, mlijeko i višnjevac. Slatko vrhnje ulijte u lončić i kuhajte dok ne zavrije. Maknite s vatre i prelijte preko čokolade. Ostavite da odstoji minutu-dvije, a potom miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Dodajte maslac i miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Na kraju u čokoladu dodajte smjesu mlijeka i šećera i još jednom dobro promiješajte. Smjesu ostavite na sobnoj temperaturi da se stisne (15-20 min), a potom dobro izradite električnim mikserom dok ne postane kremasta.
Sastavljanje: Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom bijele kreme. Na kremu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Na višnje rasporedite ostatak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom. Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom ganache kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

0 komentari :

Objavi komentar