Poznato je da je vitamin C glavni antioksidant u ljudskom tijelu, koji neutralizira djelovanje opasnih slobodnih radikala. Inače, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je s nizom bolesti, pa tako i dijabetesom, rakom, astmom i drugima.
Peršin je biljka koja je vrlo lako dostupna, a bogata je elementima važnima za zdravlje tijela. U peršinu je najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih korisnih mikroelemenata. Za izvrsnu detoksikaciju tijela preporučljivo je skuhati čaj od peršina. Osim detoksikacije, koristit će i za jačanje želučanih žlijezda, protiv bolesti srca, bubrega, a blagonaklono će utjecati i na metabolizam.
U peršinu se nalaze i dva vrlo važna sastojka – apiol i miristicin. Zahvaljujući njima, protok mokraće se znatno povećava, a to povoljno utječe na uklanjanje infekcije mokraćnog kanala. Flavonoidi koje sadrži peršin djeluju poput antioksidanata, a osim njih, peršin je bogat izvor vitamina A i C.
Poznato je da je vitamin C glavni antioksidant u ljudskom tijelu, koji neutralizira djelovanje opasnih slobodnih radikala. Inače, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je s nizom bolesti, pa tako i dijabetesom, rakom, astmom i drugima.
Čaj od peršina riješit će suvišnu vodu iz tijela pa se tako može i izgubiti pokoji kilogram. Čaj napravite tako da u pola litre prokuhane vode stavite dvije jušne žlice svježeg peršina i pustite da prokuha pet minuta. Listove potom izvadite iz vode i bacite, a tekućinu popijte toplu ili hladnu.
Peršin potiče krvarenje pa se koristi i za regulaciju menstruacije i uređuje menstrualni ciklus. Trudnice ga ne bi trebale konzumirati jer potiče stezanje maternice.
Izvrstan je i za njegu lica, osobito protiv pjega s obzirom na to da je bogat vitaminima C i A te mnogim mineralima. Za dobre rezultate preporučuje se umivanje u vodi u kojoj je preko noći odstajao peršin (jedna šaka sitno narezanih listića). Povoljno djeluje i na borbu protiv bora. Nakon umivanja peršinovom vodom, ostavite da se tekućina na licu osuši, bez brisanja.
Izvor: Magazin.ba / dnevno
0 komentari :
Objavi komentar