Ima puno recepata za kiflice ali su ove najukusnije i najmekše. Ubjedljivo.
Potrebno je:
U mlako mleko izdrobite kvasac, dodajte secer i ostavite da kvasac pocne da raste.
U brasno umesajte so pa napravite rupu u sredini.
U rupu sipajte ulje pa polako dodajte mleko sa kvascem svo vreme lagano mesajuci dok se ne napravi jako meko i lepljivo testo. Stvar je u tome da testo mora da se lepi za vanglu u kojoj ga mesite, ako mislite da treba dodajte jos malo mleka.
Kada ste testo izmesali stavite ga na podbrasnjenu podlogu i jos ga malo izmesite, tada ce prestati da se lepi za ruke ali ce ipak biti sasvim mekano.
Pokrijte jufku krpom i ostavite oko 20 minuta da naraste.
E sad, premesite jufku koju ako izmerite videcete da ima oko 1800 gr.
Podelite je na 3 jufke od po oko 600 gr.
Svaku jufku malo premesite.
Uzmite jednu i oklagijom je razvite u veliki krug.
Debljina treba da bude oko pola prsta mozda cak malo i tanje.
Taj krug podelite na dugacke a tanke trouglove. Ja krenem od sredine da secem tako mi je lakse. Ako imate radlu (onak krug sa kojim se sece) jos je lakse. Ako vam nisu svi trouglovi isti nije vazno jer posle mozete da popravite dodajuci visak testa tamo gde zafali.
Fil pravim od belanca i bilo kog sira koji imam.
Potrebno je samo da fil bude slan a to cete dobiti tako sto lepo posolite vec gotov fil, toliko da vam se cini da je malo i preslan. Nije, ovo je neutralno testo koje trazi slanost fila. Znaci, pomesajte sir i belanca i posolite pa dodajte polovinu izrendanog margarina.
Stavljajte po jednu kafenu kasicicu fila na pocetak svakog trougla, pa ga preklopite i uvijajte svo vreme malo povlaceci testo prema sebi da se dodatno jos istanji.
Kada ste zavili kiflice, premazite ih mesavinom zumanca i 2 kasike ulja a preko rasporedite preostalu polovinu margarina. Pospite susamom, kimom ili cim vec volite pa ih ostavite oko 15 minuta da se malo podignu.
Pecite ih na oko 190C oko 20-25 minuta dok lepo ne porumene.
Ove kiflice bice isto meke i ukusne sutradan kao i na dan kada ste ih pravili.
Ako zelite slatke kiflice, u mleko sa kvascem dodajte 4 kasike secera i obavezno narendanu koricu limuna, ostalo je isto.
P.S- Kiflice pravim prema ovom receptu, fenomenalne su. Kako sam jednom probala, uvijek ih spremam na isti način :D
http://www.mytaste.hr/
Potrebno je:
- 1 kg brasna
- 500 ml mleka
- 2 dl ulja
- 60 gr kvasca
- 1 kasika soli
- 2 kasike secera
- 125 gr margarina (ne moze puter, margarin je odlican za testo)
- sir, susam...
U mlako mleko izdrobite kvasac, dodajte secer i ostavite da kvasac pocne da raste.
U brasno umesajte so pa napravite rupu u sredini.
U rupu sipajte ulje pa polako dodajte mleko sa kvascem svo vreme lagano mesajuci dok se ne napravi jako meko i lepljivo testo. Stvar je u tome da testo mora da se lepi za vanglu u kojoj ga mesite, ako mislite da treba dodajte jos malo mleka.
Kada ste testo izmesali stavite ga na podbrasnjenu podlogu i jos ga malo izmesite, tada ce prestati da se lepi za ruke ali ce ipak biti sasvim mekano.
Pokrijte jufku krpom i ostavite oko 20 minuta da naraste.
E sad, premesite jufku koju ako izmerite videcete da ima oko 1800 gr.
Podelite je na 3 jufke od po oko 600 gr.
Svaku jufku malo premesite.
Uzmite jednu i oklagijom je razvite u veliki krug.
Debljina treba da bude oko pola prsta mozda cak malo i tanje.
Taj krug podelite na dugacke a tanke trouglove. Ja krenem od sredine da secem tako mi je lakse. Ako imate radlu (onak krug sa kojim se sece) jos je lakse. Ako vam nisu svi trouglovi isti nije vazno jer posle mozete da popravite dodajuci visak testa tamo gde zafali.
Fil pravim od belanca i bilo kog sira koji imam.
Potrebno je samo da fil bude slan a to cete dobiti tako sto lepo posolite vec gotov fil, toliko da vam se cini da je malo i preslan. Nije, ovo je neutralno testo koje trazi slanost fila. Znaci, pomesajte sir i belanca i posolite pa dodajte polovinu izrendanog margarina.
Stavljajte po jednu kafenu kasicicu fila na pocetak svakog trougla, pa ga preklopite i uvijajte svo vreme malo povlaceci testo prema sebi da se dodatno jos istanji.
Kada ste zavili kiflice, premazite ih mesavinom zumanca i 2 kasike ulja a preko rasporedite preostalu polovinu margarina. Pospite susamom, kimom ili cim vec volite pa ih ostavite oko 15 minuta da se malo podignu.
Pecite ih na oko 190C oko 20-25 minuta dok lepo ne porumene.
Ove kiflice bice isto meke i ukusne sutradan kao i na dan kada ste ih pravili.
Ako zelite slatke kiflice, u mleko sa kvascem dodajte 4 kasike secera i obavezno narendanu koricu limuna, ostalo je isto.
P.S- Kiflice pravim prema ovom receptu, fenomenalne su. Kako sam jednom probala, uvijek ih spremam na isti način :D
http://www.mytaste.hr/
0 komentari :
Objavi komentar