7. rujna 2014.

Humus, najzdraviji namaz na svijetu

Specijalitet sa Bliskog istoka, humus je najzdravija pašteta za koju znamo. 



Srećom, ovaj ukusni namaz uz mrvicu truda svako može pripremiti kod kuće, a u frižideru će trajati nekoliko dana.
Osnovni sastojak humusa je slanutak (leblebije), a tu su i maslinovo ulje, bijeli luk i limun, a recepti iz Libanona, zemlje porijekla ovog namaza, kao neizostavan sastojak navode i tahini, pastu od sezama.
Zdravlje na tanjiru



Leblebije su, kao i ostale mahunarke, važan dio ishrane vegetarijanaca, ali i svih onih koji paze na unos svih potrebnih nutrijenata. Slanutak je bogat vlaknima koja pospješuju probavu i snižavaju holesterol, magnezijem koji čuva srce, željezom kojegsadrži duplo više nego meso, a u zavidnim količinama sadrži i kalcij.
Sezam, pa tako i tahini pasta napravljena od sezamovih sjemenki, bogat je nezasićenim masnoćama koje održavaju arterije elastičnim, a obiluje i vitaminom E, snažnom antioksidansu koji usporava starenje kože. U sezamu u značajnim količinama ima i vitamina A, B1 i B6, a od minerala su tu natrij, kalij, magnezij koji snižava arterijski pritisak, cink, kalcij i željezo. Spojevi sezamin i sezamolin snižavaju holesterol.
Jednostavni recept

Mi vam danas donosimo osnovni recept za humus koji možete poslužiti i kao dio meze, jesti za doručak, uz salate...
Sastojci: 400 grama ocijeđenog kuhanog slanutka, 2 čajne kašike tahinija, česen bijelog luka, prstohvat morske soli, 3 čajne kašike kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 3 kašike limunovog soka.
Umjesto tahinija možete staviti i 2 kašike prepečenih, samljevenih sjemenki sezama.


Sve sastojke pomiješajte štapnim mikserom, dodajući maslinovo ulje ako je pregusto. Gotov namaz servirajte u zdjelici i uživajte u njemu uz svježe povrće, pita-hljeb... Uživajte!
Radiosarajevo.ba

0 komentari :

Objavi komentar